Dorpen in het ijssellandschap

Toldijk

Bronkhorst

Steenderen

Baak

Rha

Olburgen

28.11 Km 01:34 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Het prachtige gebied ten oosten van de IJssel, tussen de Hanzesteden Zutphen en Doesburg, leent zich goed voor een ontspannen fietstocht. Je ontdekt onder andere Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, en verschillende dorpen met een rijke historie. Onderweg geniet je van het uitzicht op de IJssel en de prachtige natuur daar dichtbij. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

1 Bronkhorst

Met 170 inwoners is Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland. Bijna het hele stadje bestaat uit monumenten. Het Hooge Huys, ook wel Ophemert genoemd, torent erbovenuit. Veel huizen zijn ingericht als winkel, galerie, museum of horecagelegenheid.

2 Baak

De monumentale Sint Martinuskerk is het meest dominant aanwezig in het dorpje Baak. Andere bezienswaardigheden zijn Huize Baak, de luistersteen met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, het hertenbos en de vele oude boerderijen in en om Baak.

3 Toldijk

Vroeger was dit een kleine rustplaats voor handelslieden op de weg van Zutphen naar Emmerik. Ze moesten hier tol betalen. De weg lag hoger dan de omringende weilanden en beschermde tegen overstromingen van de IJssel. Vandaar de naam Toldijk.


4 IJssel

Volgens velen is dit de mooiste rivier van ons land. Je fietst over een fraai fietspad dat over de dijken langs het water voert. Aan de overkant zijn de heuvels van de Veluwe goed te zien.


5 Olburgen

Dit dorp in de kronkelwaard van de IJssel heeft een lange historie: de naam wordt al genoemd op een oorkonde uit de
tiende eeuw. De rooms-katholieke mystica Dorothea Visser (1819-1876) ligt hier begraven, haar graf wordt nog regelmatig door gelovigen bezocht.


6 Rha

Ook Rha kent een lange geschiedenis. Door de grillige loop van de IJssel ontstonden rivierduinen, waarop later Rha werd gebouwd. Het meest opvallende gebouw op Rha is de molen, die stamt uit 1856.


7 Steenderen

Op diverse plekken rondom Steenderen zijn de oude rivierlopen nog zichtbaar in het landschap. Mooie voorbeelden zijn de Vreekolk, de Bakerwaardse Laak en de Molenkolk. Op deze plekken is prachtige natuur ontstaan met een grote verscheidenheid aan flora en fauna.
 

 

Lees meer

TOP Bronkhorst

Onderstraat 9
50
90
95
99
98
58
49
01
52
05
07
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route