TOP Megchelen

Oranjeplein 1, 7078 BC Megchelen | Toon op kaart

Grensavontuur tussen waterkasteel, wildpark en windmolen.

Megchelen

De grens ‘ervaren’: voor het Nederlandse dorp Megchelen is dat een onderdeel van het dagelijks leven. Het dorp dat 1000 zielen telt, is aan drie kanten “ingesloten” door Duitsland. Voor wandelaars en fietsers is de oversteek heel eenvoudig maar ook erg mooi: langs de groene grensovergangen “Landfort“ en “Krupop“ verloopt het verkeer tussen de buurlanden probleemloos. Zo ervaren actieve vakantiegangers ‘en passant’ de verschillen tussen de buren wat betreft cultuur, architectuur en het dagelijks leven. Onderweg zijn er verschillende boerderijen die onder monumentenzorg vallen en die een herinnering vormen aan het boerenverleden.

Biotoopwildpark “Anholter Schweiz“

In de periode van de Engelse tuinen liet vorst Leopold zu Salm-Salm in 1893 ter herinnering aan zijn huwelijksreis een imitatie van de Vierwaldstätter See (het Vierwoudstedenmeer) met een “Zwitserse huis” en een rotslandschap bouwen. Hier vindt u op 6 km goed begaanbare wegen, zeer ruim opgezette volières en dierenverblijven voor inheemse wilde dieren. Sinds 1999 wonen er in het “Anholter Bärenwald“ tien beren in hun natuurlijke omgeving.

Waterburcht Anholt

Burcht, museum en park: Waterburcht Anholt vormt in bouwkundig opzicht een vorstelijk ensemble. Karakteristiek voor het kasteel is de machtige toren die in de 12e eeuw werd gebouwd. In het museum van dit kasteel kan men een kostbare kunstverzameling bewonderen met werken van beroemde oude meesters zoals Rembrandt en Breughel. Het kasteel wordt omgeven door Engelse tuinen. De waterburcht behoort tot de weinige vorstelijke residenties die nog in particuliere handen zijn.

De Moezeköttel

Na de Tweede Wereldoorlog waren veel woningen onherstelbaar beschadigd. Van de puinresten werden noodwoningen gebouwd, die inmiddels bijna allemaal verdwenen zijn. Eén exemplaar, de Moezeköttel, is gerestaureerd en weer authentiek ingericht. Bij de Moezeköttel is een bezoekerscentrum met diverse voorzieningen.

Huis Landfort

Verborgen juweeltje: op een bosperceel bevindt zich het neo-klassieke Huis Landfort. Dit landhuis, dat in 1824 werd gebouwd, is sinds enkele jaren weer in oude glorie hersteld.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 56 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes

Skeelerroute

Vier bevrijdingsroutes

Ook in de Achterhoek heeft de Tweede Wereldoorlog onuitwisbare sporen nagelaten. Elk spoor heeft zijn eigen verhaal. Soms groot en soms klein. De vier bewegwijzerde bevrijdingsroutes gaan door de Achterhoek en het grensgebied in Duitsland. Voor een bijzondere ervaring volgt u de routes met uw smartphone.