Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Montferland is een groene grensstreek met uitgestrekte bossen en heuvelachtige gebieden. Met deze fietsroute kom je onder andere door het Bergherbos en het Wehlse Bos. In de buurt van Laag-Keppel fiets je een prachtig stuk parallel aan de Oude IJssel. Tijd voor een pauze? Recreatieplas Stroombroek is de ideale plek om even te ontspannen.
- TOP Stroombroek, Landweerswal 2 - Braamt
- TOP Tolhuis, ‘s-Heerenbergseweg 42 - Zeddam
- TOP Laag Keppel, Dorpsstraat 30 - Laag-Keppel
Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
Tegenwoordig vind je hier een restaurant en Toeristisch Overstappunt (TOP). Vroege moesten passanten tol betalen op dit strategische punt waar meerdere wegen bij elkaar komen.
De naam Montferland is waarschijnlijk afkomstig van een kruisridder die het gebied vernoemde naar de burcht Montferrand bij Clermont. Het Bergherbos is een heuvelachtig natuurgebied van ruim 1800 hectare groot.
De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot 1825, toen twee neven het merendeel van de Wehlse heide aankochten. Het waren woeste heidegronden waar schapen graasden en plaggen werden gestoken. Tegenwoordig vind je hier een natuurcamping.
Laag-Keppel ligt pal aan de Oude IJssel en verwierf in 1404 stadsrechten. Bijzonder is de dorpsstraat die nog steeds is zoals deze ooit was. Kasteel Laag Keppel staat op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel. Het heeft een fraai interieur en een 19e eeuws park in landschapsstijl.
Een sage over Karel de Grote vertelt hoe de naam Wehl ontstaan is. Hij stond op de Hettenheuvel, keek uit over de vlakte waar Wehl lag en zei: “Wat een heerlijk land!” De eerste letters van die woorden vormen de naam Wehl.
Rondom deze recreatieplas zijn Landal Stroombroek en Palestra (sauna en beauty) gebouwd. Ook de kabelwaterskibaan, Markant Outdoorcentrum en het Land van Jan Klaassen (een pretpark voor kinderen tot acht jaar) hebben er een plek gevonden.
Deze rosmolen werd tegelijk verpacht met de Grafelijke Korenmolen. Als er te weinig wind stond, spande de boer zijn paard aan en kon er toch gemalen worden. Tegenwoordig kun je in de molen een collectie stenen en mineralen bezichtigen.
Hier zie je hoe een eenvoudig arbeidersgezin aan het einde van de negentiende eeuw woonde en werkte aan de Berghse bosrand. De boerderij is volledig ingericht met onder andere een bedstee, fornuis en schouw.