Groots Montferland

Braamt

Beek

Laag Keppel

Wehl

40.30 Km 02:14 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Montferland is een groene grensstreek met uitgestrekte bossen en heuvelachtige gebieden. Met deze fietsroute kom je onder andere door het Bergherbos en het Wehlse Bos. In de buurt van Laag-Keppel fiets je een prachtig stuk parallel aan de Oude IJssel. Tijd voor een pauze? Recreatieplas Stroombroek is de ideale plek om even te ontspannen.

Startpunten route:

- TOP Stroombroek, Landweerswal 2 - Braamt
- TOP Tolhuis, ‘s-Heerenbergseweg 42 - Zeddam
- TOP Laag Keppel, Dorpsstraat 30 - Laag-Keppel

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

1 Tolhuis

Tegenwoordig vind je hier een restaurant en Toeristisch Overstappunt (TOP). Vroege moesten passanten tol betalen op dit strategische punt waar meerdere wegen bij elkaar komen.

2 Bergherbos

De naam Montferland is waarschijnlijk afkomstig van een kruisridder die het gebied vernoemde naar de burcht Montferrand bij Clermont. Het Bergherbos is een heuvelachtig natuurgebied van ruim 1800 hectare groot.

3 Landgoed Het Jagershuis

De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot 1825, toen twee neven het merendeel van de Wehlse heide aankochten. Het waren woeste heidegronden waar schapen graasden en plaggen werden gestoken. Tegenwoordig vind je hier een natuurcamping.

4 Laag-Keppel

Laag-Keppel ligt pal aan de Oude IJssel en verwierf in 1404 stadsrechten. Bijzonder is de dorpsstraat die nog steeds is zoals deze ooit was. Kasteel Laag Keppel staat op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel. Het heeft een fraai interieur en een 19e eeuws park in landschapsstijl.

5 Wehl

Een sage over Karel de Grote vertelt hoe de naam Wehl ontstaan is. Hij stond op de Hettenheuvel, keek uit over de vlakte waar Wehl lag en zei: “Wat een heerlijk land!” De eerste letters van die woorden vormen de naam Wehl.

6 Recreatieplas Stroombroek

Rondom deze recreatieplas zijn Landal Stroombroek en Palestra (sauna en beauty) gebouwd. Ook de kabelwaterskibaan, Markant Outdoorcentrum en het Land van Jan Klaassen (een pretpark voor kinderen tot acht jaar) hebben er een plek gevonden.

7 Rosmolen

Deze rosmolen werd tegelijk verpacht met de Grafelijke Korenmolen. Als er te weinig wind stond, spande de boer zijn paard aan en kon er toch gemalen worden. Tegenwoordig kun je in de molen een collectie stenen en mineralen bezichtigen.

8 Museumboerderij de Gildekoat

Hier zie je hoe een eenvoudig arbeidersgezin aan het einde van de negentiende eeuw woonde en werkte aan de Berghse bosrand. De boerderij is volledig ingericht met onder andere een bedstee, fornuis en schouw.

Lees meer
Natuur

TOP Tolhuis

's-Heerenbergseweg 42

TOP Stroombroek

Landweerswal 2

TOP Laag Keppel

Dorpsstraat 30
76
75
19
23
03
10
05
40
29
30
31
22
45
46
73
77
79
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route