TOP Tolhuis

's-Heerenbergseweg 42, 7038 CD Zeddam | Toon op kaart

Door de heuvels van de Achterhoek.

Kasteel Huis Bergh

Aan de rand van de stad ‘s-Heerenberg ligt Kasteel Huis Bergh, één van de grootste en belangrijkste kastelen van ons land. Het kasteel is ingericht als een bewoond huis. Het interieur bevat kunstvoorwerpen uit de late middeleeuwen, zoals schilderijen, meubelen en beeldhouwwerken. In de middeleeuwse toren bevindt zich een wapenkamer. Boven op de toren heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. In het achter het kasteel gelegen Parkbos “De Plantage” en over de laat-middeleeuwse verdedigingswal rondom het kasteel kan men vrij wandelen. De theeschenkerij in het rentmeestershuis op de voorburcht is geopend als er rondleidingen zijn.

Het Montferland

Wie het dorp Zeddam van verre nadert, valt het direct op: de on-Nederlandse heuvels van het Montferland. Midden in het Montferland ligt het Bergherbos, een van de grootste bosgebieden van Gelderland met kleine heideveldjes en vliegdennen. De hoogste punten zijn de Hettenheuvel (93m), de Galgenberg (77m) en de Hulzenberg (85m). Op één van de heuveltoppen ligt de oude walburcht Montferland, nu in gebruik als hotel-restaurant. Het Montferland biedt talloze recreatiemogelijkheden, zo zijn er onder andere ruiterpaden, diverse wandelroutes en een ATB-route uitgezet in dit gebied.

Wandelnetwerk - Startpunt Zeddam

Deze TOP is startpunt 35 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Wandelroutes

MTB Route