Hackfortse Enkroute

16.19 Km 03:14 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De route voert voor een groot deel over het landgoed Hackfort, waar je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen vindt. Bezoek ook de watermolen, de kasteeltuin en kom even heerlijk bij in de Keuken van Hackfort; een brasserie in het gerestaureerde koetshuis. Van februari tot juni kun je er bovendien genieten van uitbundig bloeiende stinzenplanten, een ware attractie.

Enken

Onderweg kom je bolle akkers (ook wel essen of enken) tegen. Ze liggen veel hoger dan hun omgeving en zijn opgehoogd door de mest en heideplaggen die boeren op de akkers hebben gebruikt.

Kasteel Hackfort

In het indrukwekkende kasteel Hackfort woonde eeuwen geleden een heuse ridder: Berend van Hackfort. Eeuwenlang is het kasteel in bezit geweest van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. Hun portretten sieren de muren van de concertkamer van het kasteel. De laatste telgen uit de adellijke families waren Arend en zijn vier zusters. Ze bleven alle vijf kinderloos. Toen de laatste barones in 1981 overleed, kreeg Natuurmonumenten het landgoed. Baron Arend had bepaald dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven. Eén zaal in het kasteel moest beschikbaar blijven voor culturele evenementen voor de bevolking van Vorden. Dat gebeurt in de huidige Van Westerholtzaal. Natuurmonumenten gebruikt de zaal regelmatig voor concerten, verhuur en lezingen. De rest van het kasteel wordt verbouwd tot vakantie-appartementen. Daar kun je dan ook niet komen. De historische moestuin leverde ooit groenten, fruit en bloemen voor de adellijke kasteelbewoners. Natuurmonumenten heeft de tuin weer in haar oude glorie hersteld.

Watermolen

De watermolen van Hackfort bestaat sinds 1700. De molen is iedere zaterdag in bedrijf dankzij een groep vrijwillige molenaars. Meestal wordt er graan gemalen, maar de molenaars kunnen de molen ook ombouwen tot zaagmolen. De molen wordt aangedreven door het water uit de Baakse beek.

Baakse Beek

Een ‘voorde’ betekent doorwaadbare plaats. Het dorp Vorden ontleent zijn naam hieraan. Het geeft ook de historische band aan die het dorp met de Baakse Beek heeft. Het was een grote wens van inwoners om iets van deze historie terug te brengen. Met het aanbrengen van nieuwe 'stapstenen' in de beek aan het park De Bleek is nu een heuse voorde terug in het dorp. De water- en natuurbeleving in het park is verder verbeterd door het opknappen van het park en de aanleg van speelnatuur. De stuw bij de Horsterkamp is passeerbaar gemaakt voor vissen middels een vistrap. De oevers van de Beek in het hele gebied tussen de Baakseweg bij kasteel Hackfort tot kasteel Vorden zijn waar mogelijk natuurlijker ingericht en er is zo’n vier hectare 'natte' natuur aangelegd.

Lees meer

TOP Vorden

De Bleek
E64
E67
E59
W19
C72
C47
C45
C18
C71
W17
C49
C77
W20
C27
C70
C22
W18
E24
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route