Kerkenpad rondje Sinderen

Sinderen

Voorst

Download GPX-bestand
42.30 Km 02:48 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De route kan gestart worden bij TOP Nibbelink en doet onder andere de kerkenpaden het Hoaze en Könningspad aan, komt langs de Kempermolen en door het buurtschap Bontebrug. Via het Idinkbos en Nibbelinkbos leidt de route weer terug naar het startpunt.

Idink- en Nibbelinkbos

Idinkbos en Nibbelinkbos. De namen van deze twee bosgebieden komen al in Middeleeuwse oorkonden voor. Het gebied kent een mooie afwisseling van bos, landbouwgronden, struikgewas en kleinschalige landschapselementen, zoals houtwallen en een kikkerpoel. De totale oppervlakte is 110 ha. Het bos is grotendeels aangeplant. De dennen waren nodig als stutpalen in de mijnbouw en loofbomen dienden als hout voor de meubelindustrie. In de omgeving van beide bosgebieden staan twee boerderijen met de namen Idink en Groot Nibbelink. Een deel van de boerderij Idink stamt uit de 18e eeuw en vanaf die tijd werd de boerderij steeds vernieuwd en uitgebreid. Al in de 16e eeuw was er sprake van Nibbelink. Daarna kwam er een deling van het goed in Groot en Klein Nibbelink. De huidige boerderij is na een brand in 1723 geheel herbouwd.

Antoniuskapel

Rond 1150 bouwden de heren van Sinderen Kasteel Sinderen en stichtten
daarbij een houten bidkapel, de Antoniuskapel. De kapel werd gebruikt door de kasteelheren en het omringende landvolk. Het gebouw werd in 1660 door de bliksem getroffen en brandde af, maar werd in 1662 in steen herbouwd. De kapel is gebruikt als dorpsschool, als plek om tabak te drogen en om kerkdiensten te houden. Tegenwoordig wordt deze onderhouden door de dorpsgemeenschap en gebruikt voor plechtigheden. Het kasteel werd in 1875 verkocht en afgebroken. Van het sloopmateriaal is een aantal boerderijen gebouwd in het dorp Sinderen.

Haltegebouw

In 1904 werd de spoorlijn Varsseveld-Dinxperlo geopend, een zijtak van de lijn Zevenaar-Winterswijk. De lijn sloot in 1935 voor reizigersvervoer. Daarna heeft er nog enige tijd goederenvervoer plaatsgevonden. Maar ook daar kwam in 1942 een einde aan, omdat nazi-Duitsland de rails en dwarsliggers goed kon gebruiken voor de oorlog. Van de spoorlijn is tegenwoordig nog maar weinig te herkennen in het landschap. Wel staat in Sinderen het goed bewaard gebleven haltegebouw met houten abri.

De Keizersbeek

De Keizersbeek loopt vanaf de Schaersbeek bij Bredevoort naar de Aa-strang in Voorst en is in 1964 gekanaliseerd. Dit heeft veel gevolgen gehad op de ecologische omgeving. Zo zijn door de aanleg van stuwen vele vissoorten verdwenen. Bij Sinderen heeft de Keizersbeek inmiddels weer een meer ecologisch profiel, wat de natuur ten goede komt.

De Teunismolen

De Teunismolen uit het jaar 1822 was vroeger een echte beltmolen, maar men heeft de belt afgegraven. Tegenwoordig is het een stellingmolen. De naam Teunismolen is afkomstig van de boerderij Het Teunishuis, die vroeger nabij de molen stond. Dit is opmerkelijk, omdat deze molen wel degelijk een naam had, namelijk “De Haan”. Plaatselijk had men het echter over “De Tönnismölle”.

De Kempermolen

De Kempermolen dateert uit 1882. De beltmolen staat op een belt van 3,15 meter en werd gebruikt als korenmolen. Het is een ronde stenen molen waarvan de kap gedekt is met eikenschalen. De molen heeft een vlucht van 23 meter.

Recreatiegebied Engbergen

Recreatiegebied Engbergen is een prachtig aangelegd gebied met bos, weilanden en water. In dit veelzijdige gebied is er voor elk wat wils. Je kunt hier paardrijden, kanovaren, abseilen of golfen. In het openluchttheater worden regelmatig voorstellingen gehouden. Kinderen kunnen lekker spelen bij de natuur- en waterspeelplaats of op de kinderboerderij.

Weerstation Lichtenberg

Weerstation Lichtenberg is in 1999 opgericht door Gerrit Vossers. Er wordt gebruik gemaakt van een elektronisch weerstation. Daarnaast zijn er geijkte thermometers en een Hellman regenmeter. Rondleiding mogelijk op afspraak www.weerstation-gelderland.nl 
 

Lees meer
Natuur
Kerkenpaden
Gemarkeerd

Koffieboerderij Groot Nibbelink

Nibbelinklaan 12, 7065 AH
Sinderen, Nederland
21
51
98
55
93
95
94
58
67
57
56
92
64
63
87
54
55
98

Deel deze route