TOP DRU Industriepark

Hutteweg 24, 7071 BV Ulft | Toon op kaart

Cultuur vervangt ijzer

IJzergieterij

In het gebied dat we als het DRU-terrein kennen, vonden in 1754 de eerste industriële activiteiten plaats. De Graaf van Bergh richtte een ijzergieterij op: de Olde Hut. Daar werden voornamelijk kanonskogels en haardplaten gefabriceerd. Deze ijzergieterij werd in 1774 overgenomen door Diepenbrock (burgemeester) en Reigers (apotheker) te Ulft en zo ontstond de naam DRU. Met de nieuwe eigenaars veranderden ook de producten. De fabriek heeft bijna 250 jaar vensters, roosters en “keuken-emaille” zoals braadpannen, badkuipen, haarden en gasradiatoren geproduceerd. In de hoogtijdagen van de DRU werkten er 1584 mensen.

DRU Industriepark

Eind 2003 sluit de DRUfabriek in Ulft haar deuren voorgoed. Het oude fabriekscomplex in Ulft krijgt als industrieel erfgoed en rijksmonument, een herbestemming. Als eerste van de gebouwen is het voormalige portierscomplex omgetoverd tot een multifunctionele accommodatie met verschillende toepassingen zoals bibliotheek, VVV, muziekschool, galerie, theaterzaal, poppodium, vergader- en conferentiezalen en een grand café. Het huidige DRU Industriepark is een ontmoetingsplek voor alle leeftijden.

Recreatiegebied Engbergen

Nabij Ulft ligt het recreatiegebied Engbergen. Engbergen is een rivierduin met daarop en omheen verschillende recreatieve voorzieningen zoals een monumentaal openluchttheater, speeltuin, restaurants, familiegolfbaan, korenmolen, paardensportcentrum, kinderboerderij, blote voetenpad en outdoor-activiteiten. In het openluchttheater vinden in de zomermaanden regelmatig voorstellingen plaats. 

Varen op de Oude IJssel

Beleef de Oude IJssel en het Achterhoeks coulisselandschap vanaf de elektrische fluisterboot De Iesselganger. De boot vaart langs locaties, waar u anders niet gemakkelijk zult komen. Aan boord vertelt een gids wetenswaardigheden en over wat er te zien is onderweg. De Iesselganger heeft een vaarschema met vaste vaartijden. De route gaat vanaf de aanlegsteiger bij het DRU Industriepark via Terborg naar het Sluizencomplex De Pol bij Gaanderen en weer terug. Een rondvaart duurt ongeveer 2 uur. Via ijsselvaart.nl of bij VVV Oude IJsselstreek hier op het DRU Industriepark kunt u individuele plaatsen reserveren. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie over de vaartijden, prijzen, groepsreserveringen, excursies of arrangementen. Losse kaartverkoop bij vertrek is mogelijk indien er nog plaats is.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 65van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroute.

Fietsroutes

Wandelroutes

Skeelerroute