TOP Van Hal

Grensweg 13, 7083 AM Voorst Oude IJsselstreek | Toon op kaart

Smokkelen over de groene grens.

Groene grensovergangen

Groene grensovergangen zijn grensovergangen voor fietsers en wandelaars. Tussen zonsopgang en zonsondergang kan men deze grensovergangen vrij passeren. Er mogen echter geen goederen mee de grens worden overgenomen die ingeklaard moeten worden en men moet zich kunnen identificeren. Bij elke groene grensovergang is een bord geplaatst waarop de voorwaarden in het Duits en Nederlands vermeld staan.

IJzerindustrie

Op basis van in de regio aanwezige ijzeroxide hebben de dorpen zich kunnen ontwikkelen. Lange tijd waren de dorpen in de omgeving centra van de ijzernijverheid. Sinds 1885 ligt de winning van Achterhoeks ijzer geheel stil, maar de ijzerverwerkende bedrijven zijn voor een deel gebleven, in hoofdzaak in Ulft.

Restaurant Van Hal

In dit landelijk gelegen restaurant kunt u genieten van typische Achterhoekse specialiteiten. Er worden ook speciale Achterhoekse avonden georganiseerd. Het bedrijf is sinds 1867 een koffiehuis en sinds 1905 een café.

Rondom Gendringen

Het landschap bij Gendringen is betrekkelijk vlak, vroeger stroomde de Aa-Strang/ Oude IJssel vaak over. Iets ten zuiden van Gendringen ligt een monumentaal landhuis, Huize Landfort genaamd. Het huis is in neoklassieke stijl gebouwd. Bij het huis ligt een fraai park in Engelse landschapsstijl. Op Landgoed Engbergen, aan de oostkant van Gendringen, bevindt zich een amfi-openluchttheater, waar geregeld voorstellingen worden gegeven. Op het terrein is ook een kinderspeeltuin en een theetuin.

Wasserburg Anholt

Eén van de mooiste kastelen van Duitsland ligt op een steenworp afstand van de Nederlandse grens. Een deel van het kasteel is in gebruik als museum, een ander deel als hotel-restaurant. In het museum hangt een bijzondere kunstverzameling van beroemde meesters, zoals Rembrandt, Breughel en van Goyen. Verder zijn er bijzondere wandkleden, uniek porselein en exclusief meubilair tentoongesteld. Het historische park is aangelegd in voornamelijk Engelse landschapsstijl.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 57 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes. 

Fietsroutes 

Wandelroutes

Skeelerroute