Langs Landgoederen

Almen

Vorden

Lochem

Laren

Download GPX-bestand
40.90 Km 02:16 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Tijdens de route kom je langs verschillende landhuizen en kastelen rondom Lochem en Vorden. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Lochem

In de dertiende eeuw kreeg de stad Lochem haar stadsrechten. Vandaag de dag zijn nog altijd gedeeltes van stadsmuren te vinden en ook is de binnengracht nog grotendeels aanwezig. Ook zijn er verspreid in de stad nog diverse 17e-eeuwse huizen te vinden.
Deze route voert rondom en door Lochem. Lochem heeft vele soorten natuurgebieden en landgoederen en is een prachtige omgeving om te recreëren.

Vorden

Vorden is rijk aan kastelen, de meeste zijn particulier bezit. De oude landgoederen en kastelen in combinatie met de lommerrijke natuur, geven dit deel van de Achterhoek een karakteristieke sfeer.

Landgoed Kasteel Ampsen

Deze wandeling voert over het Landgoed Ampsen, een fraai landgoed met een flinke oppervlakte bos ten noorden van Lochem. In het midden van het oudste gedeelte bevindt zich Kasteel Ampsen, het grootste van de kastelen in deze gemeente. Het totale landgoed beslaat zo’n 675 hectare, waarvan 375 hectare bos. De boerderijen op het Landgoed Ampsen zijn van het middeleeuws type hallehuis. Dieren en mensen woonden samen in één grote ruimte. De luiken van de boerderijen op het landgoed Ampsen zijn blauwwit, diagonaal gestreept met een donkergroene rand.

Huis de Boekhorst

De zoon van dichter A.C.W. Staring (1768-1840), Winand Carel Hugo Staring, liet het landhuis in 1845 bouwen op een landgoed van zo’n honderd hectare groot. Doordat de diverse bebossing op het landgoed wordt afgewisseld met open plekken, is de kans groot er reeën of ander wild aan te treffen.

Huis Velhorst

Een pareltje in de gemeente Lochem, Landgoed de Velhorst. Al in de 17e eeuw bouwt de vermogende stedelijke eigenaar hier een eenvoudig buitenverblijf, een spieker. Zo kan hij beter toezicht houden op zijn geldbelegging en bovendien heeft hij een aangename plek om zomers de drukte van de stad te ontvluchten. In 1741 verrijst voor de spieker een voorhuis en in 1819 wordt het huis ingrijpend verbouwd tot een comfortabel landhuis.

Kasteel Den Bramel

Kasteel Den Bramel is een buitenplaats en voormalig kasteel in het hart van de Achterhoek. Er wordt vermeld dat de eerste versie van dit kasteel uit 1396 komt. In het jaar 1645 is er weinig over van dit kasteel en het huidige gebouw dateert daarom grotendeels uit de periode 1720-1726. Het landgoed is opengesteld voor publiek, het kasteel zelf en de omringende tuinen zijn privé. 

Huis Verwolde

Je ziet hier hoe één adellijke familie het huis 200 jaar lang bewoonde. Het bovenhuis is ingericht alsof de vroegere bewoners er elk ogenblik weer kunnen terugkeren. In het onderhuis maak je middels een interactieve presentatie kennis met de bewoners en hun personeel. 
 

Lees meer
Cultuur
Natuur
Gemarkeerd

TOP Vorden

De Bleek
81
44
49
45
42
42
18
23
22
21
83
02
12
13
15
17
16
46
82
85
86
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route