Marhulzen vestingwandeling

9.50 Km 02:15 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Deze route combineert een stadswandeling door vestingstad Groenlo met een ommetje door het prachtige buitengebied. Je start bij Marveld Recreatie en verlaat het park via de achterzijde. Ga na de brug rechtdoor en volg de bordjes met gele voetstapjes tot K21. Loop via de grijze voetstapjes naar K23. Stap dan over op de bordjes met rode voetstapjes. Vervolgens loop je via de grijze en gele voetstapjes weer terug naar Marveld. Zo afwisselend als de kleuren van de voetstapjes, zo afwisselend is het landschap. Geniet van de cultuur en natuur die op je pad komen!

Boerderij Marhulzen

De havezate Marhulzen bestaat al zeker sinds 1299. In de veertiende eeuw was dit een belangrijke ontmoetingsplaats voor de bisschop van Münster en de hertog van Gelre. De bezitter van Marhulzen behoorde tot de ridderschap van Borculo.

Groenlose Slinge

Deze laaglandbeek ontspringt achter Winterswijk en mondt uit tussen Lochem en Borculo. Het waterschap heeft de beek aangemerkt als ecologische verbindingszone. Dat soort zones verbinden natuurgebieden met elkaar en zorgen ervoor dat planten en dieren gemakkelijker kunnen overleven.

Brouwersnös

Deze ambachtelijke stadbrouwerij is gevestigd in een historische villa in Groenlo. In het proeflokaal kun je de bieren uitgebreid proeven, onder het genot van bijpassende hapjes. Ook worden er rondleidingen gegeven en kun je er lekker lunchen of dineren.

Stadsmuseum Groenlo

In dit museum staat de Tachtigjarige Oorlog centraal. Deze oorlog heeft grote invloed gehad op Groenlo, vroeger Grol genoemd. Het Stadsmuseum geeft een beeld van de strijd, de belegeringen en de ontberingen waar de burgers mee te maken kregen.

Calixtusbasiliek

De oude Calixtuskerk van Groenlo kwam in handen van de protestanten, waarna de katholieken tussen 1906 en 1908 een nieuwe kerk bouwden. Die kwam bekend te staan als de Nieuwe Calixtuskerk. In 2014 verhief paus Franciscus de kerk tot basiliek. Je kunt de 75 meter hoge toren beklimmen.  

Lees meer
Natuur

TOP Marveld

Elshofweg 6

SP32 Groenlo

Halve Maanweg
K60
K40
K64
K21
K23
K34
K65
K13
K81
K48
K23
K21
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route