Marhulzen vestingwandeling

9.50 Km 02:15 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Een mooie wandelroute door Vestingstad Groenlo en het prachtige buitengebied

Startpunt Marveld Recreatie

Verlaat Marveld via de achterzijde van het park. Ga na de brug rechtdoor en volg de bordjes met gele voetstapjes tot K21. Loop via de grijze voetstapjes naar K23. Stap dan over op de bordjes met rode voetstapjes. Vervolgens loop je via de grijze en gele voetstapjes weer terug naar Marveld.

Boerderij Marhulzen

De route voert je langs de boerderij van Marhulzen, een voormalig kasteel en voormalige erkende havezate aan de Slinge in de gemeente Oost Gelre. De havezate Marhulzen bestaat al zeker sinds 1299 en was een belangrijke ontmoetingsplaats tussen de bisschop van Münster en de hertog van Gelre in de 14e eeuw. De bezitter van Marhulzen behoorde tot de ridderschap van Borculo en de havezate was tot 1722 een Borculo’s leengoed.

Boerderijwinkel/Jammakerij Groot Antink

Bij Jammakerij Groot Antink is men van harte welkom om eigen fruit te plukken en jam te maken. Dit wordt nog altijd gedaan in een kleine keuken en een kleine open koperen pan. Het voordeel is dat hierdoor de smaak goed bewaard blijft. Daarnaast heeft de boerderijwinkel een groot assortiment aan streekproducten.

Villa Adriana

Langs de grachten in Groenlo bevindt zich de craftbier brouwerij Villa Adriana. Een eeuwenoude prachtige historische villa met een enorme geschiedenis en mooie verhalen. Tegenwoordig is de villa omgebouwd tot sfeervol proeflokaal genaamd het Brouwersnös, met een heus Brouwerspark en een Brouwershaven met fluisterbootjes. Ook ligt de brouwerij op steenworp afstand van de villa en is het mogelijk om hier een rondleiding te krijgen.

Halve Maan

Het Grolse dierenpark ‘Halve Maan’ is gelegen aan de gracht van vestingstad Groenlo. Een grote groep vrijwilligers zorgt voor de dagelijkse verzorging van de dieren en het onderhoud van de verblijven.

Calixtusbasiliek

De kerk in Groenlo is in de omgeving bekend als de Nieuwe Calixtuskerk. Net als de nog bestaande Oude Calixtuskerk in Groenlo. In augustus 2014 heeft Paus Franciscus de H. Calixutuskerk in Groenlo verheven tot basiliek. Gelderland heeft geen basiliek meer gehad sinds de Walburgiskerk in Arnhem, die geen dienst meer doet als kerk. Daarnaast is de H.Calixtuskerk het centrum van een zeer actieve parochie.

Stadmuseum Groenlo

Tijdens en na de Tachtigjarige Oorlog heeft de stad Grol veel waardevol bezig verloren. Gelukkig is er ook wat bewaard gebleven van deze veelbewogen tijd. Het Stadsmuseum Groenlo toont niet alleen facetten van de Tachtigjarige Oorlog, maar ook kan men er de industriële- en culturele geschiedenis van vestingstad Groenlo zien.

Groenlose Slinge

De route eindigt bij de laaglandbeek Groenlose Slinge die ontspringt achter Winterswijk. De beek mondt uit tussen Lochem en Borculo. Door het Waterschap Rijn en IJssel is de Groenlose Slinge aangemerkt als Ecologische Verbindingszone.
 

Lees meer
Natuur

TOP Marveld

Elshofweg 6

SP32 Groenlo

Halve Maanweg
K60
K40
K64
K21
K23
K34
K65
K13
K81
K48
K23
K21
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route