Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
Door het heuvelrijke landschap met verrassende uitzichten
Vroeger kon je kijken tot Lochem, Vorden, en Almen. Zo groot was dit 'veld"! De begroeiing was open en bestond vooral uit heide. Nu is het een flink bos met veldjes dop-struikheide, vliegdennen en jeneverbesstruiken. In de afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten geleidelijk aan bomen gekapt. Door het gebied steeds verder te verschralen, zie je dat de oorspronkelijke beplanting weer terugkomt. De heidevelden breiden zich verder uit. En op sommige plaatsen groeit de zeldzame klokjesgentiaan weer en liggen hagedisjes in het zonnetje.
Met een oppervlakte van maar liefst 1300 m2 heeft Miel Krutzmann op deze plek één van Nederlands grootste street art kunstwerken gerealiseerd. Het kunstwerk, een zichtbaar boers tafereel met verwijzingen naar elementen uit de regio, rijst uit boven het landschap en is vanuit de wijde omtrek van Lochem te zien.
Een onverwachte parel in het landschap. De uiterlijke kenmerken, een laag huis met de voorkant van een hereboerderij, geven een beeld van hoe een havezate er vroeger uit kon zien. Het oorspronkelijke huis stamt uit de 15e eeuw. De tuin rondom de Heest bevat veel verschillende bijzonder bomen. Veel daarvan zijn geschenken, meegebracht door bezoekers uit verre streken. Het huis wordt tegenwoordig particulier bewoond.
Zwiep is één van de kleinere kernen van de gemeente Lochem. Kon je vroeger niet over de Lochemse Berg, dan moest je eromheen, door Zwiep dus. Een klein maar slim dorp onderaan de berg. Ooit was tol (5 cent voor een kar met turf) de belangrijkste inkomstenbron. Alleen als je bier kwam brengen of wijn kopen, hoefde je niet te betalen. Inmiddels is de tol afgeschaft, maar wordt het nog steeds gewaardeerd als je gezellig aanschuift.
De Kale Berg, ook wel Kalenberg genoemd, is deel van een stuwwal en ongeveer 46 meter hoog. Samen met de naastgelegen Lochemseberg behoort de Kale Berg tot een 171 hectare groot natuurgebied. Op de noordelijke flank van de Kale Berg is de Witte Wievenkoele, een plek waar men volgens oude verhalen in nachtelijke uren witte wieven tegen het lijf kan lopen.