TOP Bosrijk Ruighenrode

Vordenseweg 6, 7241 SB Lochem | Tel: +31 573 728 111 | Toon op kaart

De Graafschap

Graafschap Zutphen was in vroeger tijden een van de kwartieren van het hertogdom Gelre. De stad Zutphen was het bestuurlijk centrum; het grondgebied omvatte de totale streek ten oosten van de IJssel tot aan de Duitse grens. Tegenwoordig wordt voor dit gebied de naam Achterhoek gebruikt, met de naam De Graafschap wordt het gebied tussen Zutphen, Vorden en Lochem aangeduid. Landschappelijk is het Graafschapsgebied zeer gevarieerd. Centraal ligt het Grote Veld, een uitgestrekt bosgebied met heide en vennetjes. Eromheen akkers en weilanden, resultaat van eeuwenlange landbewerking. Dit coulisselandschap, een afwisseling van bosgebieden, houtwallen, beken en boomgroepen is kenmerkend voor dit gebied. Verspreid in de streek liggen bovendien veel kastelen.

Bosgebied

Prima startpunt voor een bezoek aan Het Grote Veld, ‘t Waliën en de Velhorst. Samen vormen zij één van de grootste aaneengesloten bosgebieden in de Achterhoek. Dit bosgebied bestaat uit een afwisselend landschap met cultuurland, houtwallen, heidevelden en loofen naaldbos. Tevens is er een moerassig gedeelte met wilg, els en gagel. Op steenworp afstand ligt publiekssterrenwacht Phoenix. Daar staan verschillende telescopen opgesteld waarmee op gezette tijden een kijkje in de sterrenhemel kan worden genomen.

Wandelnetwerk

Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes

MTB Routes

Ruiter- en Menroutes

 

Website Telefoon