Onbeperkt rondje Winterswijk West

Winterswijk

Miste

20.89 Km 01:10 uur Handbikeroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Nationaal Landschap Winterswijk

Een uniek gebied van 22.000 hectare groot, met een afwisseling van natuurreservaten, dorpskernen, scholtengoederen en vestingstadjes. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zoveel zeldzame en beschermde dieren en planten naast elkaar leven. 
In de Achterhoek bevinden zich enkele unieke hoogveengebieden: natte gebieden met een bijzondere flora en fauna. Mooie voorbeelden zijn het Korenburgerveen en het Meddoseveen, waar je met deze fietstocht langskomt. Maar ook de rest van de tocht is zeker de moeite waard! 

Corle

Corle is een buurtschap dat hoort bij de gemeente Winterswijk. Vanuit de eeuwenoude traditie van naoberschap zorgen de bewoners hier voor elkaar in goede en slechte tijden, zoals bij een huwelijk, geboorte of begrafenis.

Korenburger Veen / Vragenderveen / Meddoseveen

Samen vormen deze drie veengebieden een groot hoogveengebied ten noordwesten van Winterswijk. In heel Nederland is nog maar honderd hectare levend hoogveen, dat maakt dit gebied heel bijzonder. Je vindt er zeldzame vlinders, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen. Natuurmonumenten zorgt dat het gebied nat genoeg blijft. 

Markt van Winterswijk

Het monumentale pand van Hotel Stad Münster is gebouwd in het jaar van de Vrede van Münster (1648). Verder vind je op de Markt de Jacobskerk. Boven de ingang staat 3 september 1507 gegraveerd, dat verwijst naar de bouw van de laatgotische toren. 

Berenschots Watermolen

In 1652 bouwde de heer Adriaen van Eerde tot Pleckepoel deze molen, als bezitting van havezate Het Plekenpol. De watermolen bevindt zich in natuurgebied De Bekendelle, een van de weinige gebieden in Nederland waar de ijsvogel voorkomt. 

Bekendelle 

Dit is een van de weinige moerasbossen in Nederland. Bij regenachtig weer staat een deel van het gebied onder water. Als je geluk hebt, ontdek je de ijsvogel of de grote gele kwikstaart. Maar er komen ook bijzondere planten voor, zoals de slanke sleutelbloem en de bosgeelster. 

Lees meer
Natuur

TOP Berenschot

Wooldseweg 74

TOP De Twee Bruggen

Meenkmolenweg 13
19
18
13
06
14
20
21
30
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route