TOP Berenschot

Wooldseweg 74, 7108 AB Woold | Toon op kaart

Een ontmoeting met de ijsvogel.

De omgeving van Winterswijk straalt vooral rust uit. Opvallend zijn de typische scholtenboerderijen: statige boerenhuizen temidden van grote boomgroepen.

Watermolen Berenschot

De uit 1749 daterende waterkorenmolen Berenschot bevindt zich in het natuurgebied De Bekendelle. Een klein, maar weelderig loofbos, dat wordt doorsneden door de Slingebeek, die van Winterswijk naar Aalten voert. Doordat de oevers van de beek steil en zandig zijn, vormen zij een geschikt broedgebied voor de ijsvogel. De ijsvogel is te herkennen aan een bontgekleurd verenkleed en komt buiten Winterswijk in Nederland vrijwel niet meer voor. Berenschot is een zogenaamde onderslag-watermolen en wordt aangedreven door een waterrad, dat bij een restauratie in 1985 werd aangebracht. De naam van de molen is te herleiden op één van de voormalige eigenaars.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 08 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes

MTB Route

Gravelroute

Autoroute