Onbeperkt rondje Dinxperlo

Dinxperlo, & De Heurne
18.82 Km 01:03 uur Handbikeroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Grenzeloos genieten van het afwisselende landschap

Dinxperlo

Midden door het dorp loopt de grens met Duitsland. Vroeger stond er een hoge prikkeldraadversperring, nu kun je de weg zo oversteken. De bronzen beeldengroep die bij de grens staat, beeldt de spanning en het gevaar van het smokkelverleden uit. 

Suderwick

Suderwick is een tijdje Nederlands geweest, maar werd in 1963 weer Duits. Op de dag voor deze grenscorrectie werden de Suderwickse huizen volgepakt met goederen die de moeite van het smokkelen waard waren. Een absoluut hoogtepunt in de Achterhoekse smokkeltraditie. 

Grenslandmuseum

Dit museum in het centrum van Dinxperlo geeft een beeld over het wonen en werken in de grensstreek. Beleef het ontstaan van de grens, het werk van de douane, de enorme gevolgen van de wereldoorlogen, de grenshandel en de huidige samenwerking tussen de dorpen.

Verschil in landschap

Zodra je de grens oversteekt, valt je meteen het verschil in landschap en architectuur op. De Achterhoek kenmerkt zich door kleine bossen, houtwallen en essen (hooggelegen akkerlanden). Het Duitse landschap is juist erg vlak en uitgestrekt.

Kempermolen

De Kempermolen is een ronde, stenen molen waarvan de kap gedekt is met eikenschalen. Deze korenmolen uit 1882 staat op een belt van ruim drie meter hoog.

Startpunten

TOP Welinkbos
Aaltenseweg
Dinxperlo

Deel deze route