Rondje Barchem

Ruurlo

Barchem

Download GPX-bestand
12.96 Km 02:36 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De route is gemarkeerd met de oranje voetstap op witte achtergrond, route is in twee richtingen te lopen, hieronder wordt één richting beschreven.

Je wandelt door het karakteristieke Achterhoekse coulisselandschap. Agrarische gebieden wisselen zich af met bossen en natuurgebied. De route gaat grotendeels over landwegen en onverharde paden.

Het Hagenbeek

De route start op het Dorpsplein van wandeldorp Barchem en loopt langs de ingang van de begraafplaats rechts en even verderop langs het Coole Klim- en Klauterbos links Barchem uit. Vervolgens gaat de route door het natuurgebied het Hagenbeek. Vroeger een moerassig veengebied dat door boeren in cultuur was gebracht, maar inmiddels is het door Staats Bosbeheer heringericht om de natte landnatuur van vroeger terug te brengen. Links bij het kleine parkeerterrein staat een informatiebord over het Hagenbeek.

Winnetou

Na een mooi ommetje over een knotwilgenpaadje op Erve Kostverloren, gaat de route verder over de Flierdijk en de Vordenseweg om in een bos aan de andere kant van Erve Kostverloren uit te komen. Hier ligt een mooi vennetje verborgen, waarbij een bankje om te genieten van de rust en de omgeving. Vervolgens gaat de route langs camping Tamaring naar het Rijkenbargse bos. Een mooie laan dwars door het fraaie bos, waar vandaan de route naar links het bos in gaat en over de vlakte waar tot 1972 de Karl May openluchtspelen gehouden werden. Hier kwamen Winnetou en zijn bloedbroeder Old Shatterhand in volle galop het bos uit om de gevangenen te bevrijden!

Verderop, voordat de route naar links weer over de brede laan gaat, staat rechts de wegwijzer De Zevensprong. Deze wegwijzer met 7 armen, terwijl er maar 6 wegen zijn is een aandenken aan de TV opnames van de serie De Zevensprong n.a.v. het gelijknamige boek geschreven door Tonke Dragt in 1966.

Door gevarieerd landelijk gebied en over het  Stelkampsveld, wat een mooi Natura 2000 gebied is, gaat de route over de Maandagsdijk (een oude Hessenweg) weer terug. De entree in Barchem verloopt via de boswijk met mooie villa’s. Daarna neemt de route nog even een ommetje langs de onderkant van de Kalenberg om via de oude Looweg te eindigen op het Dorpsplein van wandeldorp Barchem.
 

Lees meer
Natuur

SP21 Barchem Wandeldorp

Borculoseweg 3

SP25 Reusterman

Looweg 3
M46
M10
G96
G95
M31
E20
M72
E32
E33
E28
E21
W93
E34
N20
N11
N25
N24
N18
N40
B11
M42
M63
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route