Scholtengoederen route

Winterswijk, & Bredevoort
40.90 Km 02:44 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Deze route neemt je mee door het coulisselandschap ten zuiden van Winterswijk. Dit bosrijke gebied was vroeger het domein van de scholteboeren en kent nu nog steeds een groot aantal scholtegoederen. Bovendien kun je een kijkje nemen in het vestingstadje Bredevoort. De route is 38 kilometer lang.

Startpunt TOP Berenschot

op de Wooldseweg 74 te Winterswijk Woold.

Berenschot's Watermolen

Bijna alle watermolens zijn oorspronkelijk eigendom van adel of kloosters. Watermolens komen alleen in het oosten van het land voor, omdat het verval groot genoeg moet zijn om een waterrad aan te drijven. Deze watermolen is te bezoeken en herbergt een restaurant. Vlakbij ligt het prachtige natuurgebied Bekendelle.

Scholtegoed Roerdink

De geschiedenis van Scholtegoed Roerdink gaat terug tot de 13e eeuw. Het was omgeven door een gracht en gedeeltelijk door een landweer. Roerdink is een scholteboerderij. Kaasboerderij Harmienehoeve en Geiten- en kaasboerderij De Brömmels liggen dichtbij.

Bredevoort

Het oude vestingstadje Bredevoort is strategisch gelegen op de vroegere grens van Gelderland en Münsterland. Bezienswaardigheden in de historische stadskern zijn o.a. het standbeeld van Hendrikje Stoffels, de St. Joriskerk, de Walkorenmolen De Prins van Oranje en vakwerkhuizen in de nauwe straatjes. Bredevoort is sinds 1993 bekend als boekenstad. Noordoostelijk ligt recreatiegebied De Slingeplas.

Startpunten

TOP Berenschot
Wooldseweg 74
Woold