Smokkelroute lus Dinxperlo

Dinxperlo

Suderwick

Download GPX-bestand
19.60 Km 01:18 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Deze route is een verkorte versie van de Smokkelroute. De Smokkelroute is een bewegwijzerde fietsroute door het grensgebied van Voorst, Dinxperlo, Anholt, Megchelen en Gendringen. In dit gebied werd veel gesmokkeld wat veel verhalen en anekdotes op leverde. Deze zijn te beluisteren middels 10 QR-codes langs de route en online na te lezen. Online vind je naast deze verhalen nog meer smeuïge smokkelverhalen. De hele fietstocht is 49 km, tevens in te korten in lussen van 27 (lus Oude IJsselstreek) of ca. 20 km (lus Dinxperlo), gaat zowel over verharde fietspaden als onverharde wegen.

“Iets aan te geven?” Dat was vroeger de normale vraag als je de grens over ging. Als je “iets” bij je had, dan probeerde je bij het “nee” zeggen of schudden zo onschuldig mogelijk te kijken. Als je dat niet kon dan was je de klos!
 

Dinxperlo

Dit grensdorp is in de loop der jaren vastgegroeid aan het Duitse Suderwick. De grens loopt dwars door het dorp. Bezoek de gezellige weekmarkt, luister in het Grenslandmuseum naar verhalen over het smokkelverleden of bezichtig het kleinste kerkje van Nederland.

Kerkje de Rietstap

Het kleinste kerkje van Nederland is tegenwoordig in gebruik als expositieruimte. Elke maand is er een wisselende expositie van kunstenaars uit de omgeving, maar ook uit andere regio’s in Nederland en Duitsland.

Suderwick

Dit is het tweelingdorp van Dinxperlo. Aan de Hellweg (aan de Nederlandse kant Heelweg geheten) zie je aan de lantaarnpalen, bebording en bebouwing duidelijk welke kant van de straat tot Nederland behoort en welke tot Duitsland.

FOTO: o.a. Joop van Reeken

Lees meer
Natuur
Grensroute

Kerkje de Rietstap

Meniststraat 14A
Download Geluidsfragmenten Lees alle Smokkelverhalen
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route