Smokkelroute

Anholt

Voorst

Megchelen

Dinxperlo

Gendringen

Suderwick

Download GPX-bestand
47.30 Km 03:09 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

De Smokkelroute is een bewegwijzerde fietsroute door het grensgebied van Voorst, Dinxperlo, Anholt, Megchelen en Gendringen. In dit gebied werd veel gesmokkeld wat veel verhalen en anekdotes op leverde. Deze zijn te beluisteren middels 10 QR-codes langs de route en online na te lezen. Online vind je naast deze verhalen nog meer smeuïge smokkelverhalen. De fietstocht van 49 km, tevens in te korten in lussen van 33 (lus Oude IJsselstreek) of 17 km (lus Dinxperlo), gaat zowel over verharde fietspaden als onverharde wegen.

“Iets aan te geven?” Dat was vroeger de normale vraag als je de grens over ging. Als je “iets” bij je had, dan probeerde je bij het “nee” zeggen of schudden zo onschuldig mogelijk te kijken. Als je dat niet kon dan was je de klos!

Vroeger
In de EU is smokkelen over land bijna iets romantisch geworden. Je hoeft niet meer te stoppen aan de grens. Waar is die eigenlijk? Je bent er voorbij voor je het weet. Paspoort vergeten? Geen ramp, niemand die het merkt! Dat was vroeger wel anders. Tot 1909 was de minimumstraf één maand cel! Smokkelen was vaak een middel om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, onlosmakelijk verbonden met kou, ontberingen en levensgevaar. Er zijn heel wat mensen bij om het leven gekomen! De douane lette scherp op en liepen regelmatig patrouilles langs de grens. Ouden van dagen, invaliden en kinderen smokkelden mee, juist omdat je het van hen niet zou verwachten.

Smokkelverhalen
Gesmokkeld werd alles wat aan de ene kant van de grens flink duurder was dan aan de andere: drank, koffie, boter, sigaretten, vee. Vindingrijkheid en originaliteit waren erg belangrijk. Wie een nieuwe truc bedacht zat gebeiteld. Maar zodra die bekend werd, was het voorbij. Waren ze nou echt slim? Oordeel zelf als je de smokkelverhalen, de geluidsfragmenten bij QR-codes langs de route afluistert en de overige verhalen hier leest!

FOTO: o.a. Joop van Reeken

Lees meer
Natuur
Grensroute

Kerkje de Rietstap

Meniststraat 14A

Dorpskerk Dinxperlo

Prins Clausplein

TOP Welinkbos

Aaltenseweg
Download Geluidsfragmenten Lees alle Smokkelverhalen
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route