Smokkelroute

Megchelen

Dinxperlo

Suderwick

46.40 Km 03:06 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Tijdens deze fietsroute steek je een paar keer de Duits-Nederlandse grens over. Vroeger mocht dat niet zomaar, en al helemaal niet als je smokkelwaar bij je had. Stap in Dinxperlo even van je fiets om het Grenslandmuseum te bezoeken, daar leer je meer over het bewogen smokkelverleden van deze grensregio. Tegenwoordig is het vooral een prachtig gebied om per fiets te doorkruisen. Ontdek de hoogtepunten aan beide kanten van de grens!

Dinxperlo

Dit grensdorp is in de loop der jaren vastgegroeid aan het Duitse Suderwick. De grens loopt dwars door het dorp. Bezoek de gezellige weekmarkt, luister in het Grenslandmuseum naar verhalen over het smokkelverleden of bezichtig het kleinste kerkje van Nederland.

Kerkje de Rietstap

Het kleinste kerkje van Nederland is tegenwoordig in gebruik als expositieruimte. Elke maand is er een wisselende expositie van kunstenaars uit de omgeving, maar ook uit andere regio’s in Nederland en Duitsland.

Huis Landfort

De geschiedenis van dit imposante landhuis vlak aan de grens gaat terug tot 1434. De afgelopen jaren is de buitenplaats in oude luister hersteld: het monumentale koetshuis is herbouwd, het landhuis is volledig gerestaureerd en het landschappelijke park is gerenoveerd.

Megchelen

Dit dorpje in de gemeente Oude IJsselstreek wordt aan drie kanten omsloten door de Duitse grens. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn Huis Landfort, de resten van het voormalige slot Zwanenburg en de Protestantse kapel. Dit zijn allemaal rijksmonumenten.

Suderwick

Dit is het tweelingdorp van Dinxperlo. Aan de Hellweg (aan de Nederlandse kant Heelweg geheten) zie je aan de lantaarnpalen, bebording en bebouwing duidelijk welke kant van de straat tot Nederland behoort en welke tot Duitsland.

Lees meer
Natuur
Grensroute

Kerkje de Rietstap

Meniststraat 14A

Dorpskerk Dinxperlo

Prins Clausplein

TOP Welinkbos

Aaltenseweg
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route