Stadsrandwandeling Zutphen

7.09 Km 01:25 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg de paarse voetstapjes.

Een eeuwenoud centrum met torens, vredige hofjes, sfeervolle stegen, meer dan 900 monumenten en ambachtelijke winkeltjes. Zutphen heeft zoveel te bieden dat je tijdens deze wandeling je ogen uitkijkt! De imposante Walburgiskerk aan het ’s Gravenhof kun je niet missen. Als je toch op het ’s Gravenhof bent, neem dan ook een kijkje in de schelpenkoepel. Deze diende in de zeventiende eeuw als decoratie in de tuin van Hof van Heeckeren. Daarna loop je door naar de IJssel. Vanaf de Vispoorthaven heb je een geweldig uitzicht over het water.

Zutphen

Zutphen kreeg al rond 1190 stadsrechten. De honderden monumenten in de stad herinneren aan het roemrijke verleden als belangrijke handelsstad. Ook de vele bezienswaardigheden en musea maken een bezoek aan Zutphen zeer de moeite waard.

Musea Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak zijn gevestigd in het zeventiende-eeuwse stadspaleis het Hof van Heeckeren. Alleen al vanwege deze bijzondere locatie zijn de musea een bezoek waard. In de twee musea komen geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit op een verrassende manier samen.

Rivier de IJssel

De IJssel is een aftakking van de Rijn. De rivier loopt van Westervoort via Zutphen, Deventer, Kampen en het Ketelmeer naar het IJsselmeer. Volgens velen is de IJssel de mooiste rivier van Nederland. In de natuurgebieden en uiterwaarden langs de rivier komen bijzondere dieren en planten voor.

De Wijnhuistoren

Aan het gezellige marktplein in het historische centrum van Zutphen staat deze veertiende-eeuwse, monumentale toren. Er is een Italiaans restaurant gevestigd. De toren is gratis te bezichtigen onder begeleiding van een gids. Boven is een expositie ingericht over het ontstaan van de toren en het carillon.

Hampshire ’s Gravenhof

Het interieur van dit historische hotel in het centrum van Zutphen vormt een bijzondere combinatie van architectuur uit de zeventiende eeuw, schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw en hedendaagse kunst. Het hotel is het ideale startpunt voor wandelingen door de historische binnenstad.

Lees meer
Natuur

TOP Zutphen

Houtwal 3

TOP Warnsveld

Rijksstraatweg 10

SP31 Station Zutphen

Stationsplein 20
F64
F65
F62
F60
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route