Terug in de tijd Bredevoort 1572

Bredevoort

Anholt

Aalten

Dinxperlo

Breedenbroek

55.70 Km 03:43 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Deze fietsroute is een speciale uitgave uit het jaar 2022. De verovering van Den Briel vond plaats, 450 jaar geleden. Dat was eigenlijk het echte begin van de Tachtigjarige Oorlog. Die leidde, ongepland, tot de geboorte van Nederland maar het was ook een periode van verwoestingen, slachtpartijen en achteruitgang. De inname van Den Briel had een sneeuwbaleffect. Ook in Gelre (Gelderland) kwam een beweging op gang, maar anders dan in het westen. De geboorte van Nederland ging gepaard met onvoorstelbare toestanden. Bredevoort werd in 1572 veroverd door Willem van den Bergh, de zwager van de Prins van Oranje. Op 20 juni 1572 bezette hij het stadje. Het kasteel Bredevoort, het klooster Nazareth en de kerken werden geplunderd.
 
De heer van Anholt, Dietrich van Bronkhorst-Batenburg had de Heerlijkheid Bredevoort in pand. Daarvoor had hij een groot bedrag geleend om aan de Spaanse koning het bedrag van de pandsom te kunnen betalen. Omgerekend naar onze euro een bedrag van € 1.750.000. In ruil daarvoor mocht Anholt gebruik maken van alle inkomsten uit de heerlijkheid Bredevoort. In november 1572 verdreef zoon Jacob van Bronckhorst-Batenburg uit Anholt, die Spaans gezind was, de geuzen uit de heerlijkheid Bredevoort. Na de dood van de Heer van Anholt werd zijn schoondochter Gertrud van Millendonck pandvrouwe van de heerlijkheid Bredevoort.
 
De wisselende gebeurtenissen in de Tachtigjarige Oorlog waren een grote last voor de bevolking op het platteland. De gewenste vrijheid en tolerantie werden met veel geweld bevochten. De militaire uitkomst had ook anders kunnen zijn. De grenzen waren dan anders getrokken en de huidige Achterhoek was een deel van Duitsland geworden.

De heren en de vrouwe van Anholt en hun ambtenaren hebben het traject Bredevoort-Anholt vv ontelbare malen afgelegd. Zij volgden grotendeels deze route door een prachtig authentiek deel van de Achterhoek in het unieke Duits-Nederlands grensgebied.

De start van deze fietstocht is in Bredevoort op de plek waar ooit het kasteel stond. Je fietst langs twaalf diverse bijzondere plekken. In deze folder lees je informatie hierover. U kunt uiteraard ook op elk gewenst punt elders in de route starten.

Lees meer

Gruftkapelle Anholt

Regniet 8

Breedenbroek

Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route