Wasserburg Anholt

Schloß 1, 46419 Isselburg | Tel: +49 2874 90089-50 | Toon op kaart

Wasserburg Anholt (Kasteel Anholt) in Isselburg, Duitsland, is een van de imposantste burchtcomplexen in de regio en is sinds 1641 familiebezit van het prinselijke huis zu Salm en zu Salm-Salm. De waterburcht is omgeven door 35 hectare prachtig kasteelpark. Direct naast het historische landschapspark ligt een golfbaan en de Anholter Schweiz, die ook zeker een bezoek waard zijn.

In de voorburcht bevindt zich het Parkhotel met een gastronomisch aanbod, waaronder een ruim buitenterras met uitzicht op het prachtige park.

Een indrukwekkende geschiedenis

Al in de 12e eeuw stond er een versterkte burcht om het bisdom Utrecht te beschermen. In 1169 werd voor het eerst een heer van Sulen "en Anholt" genoemd als leenman van de Utrechtse bisschop Gottfried von Rhenen. Aan deze feodale relatie kwam een einde in de 13e eeuw, toen de heerlijkheid Anholt onafhankelijk werd van het keizerrijk en het bezit overging op de graven van Bronckhorst-Batenburg. Toen gravin Maria Anna von Bronckhorst-Batenburg in 1641 trouwde met prins Leopold Philipp Carl zu Salm, ging de heerlijkheid Anholt over op het Huis Salm, dat het vandaag de dag nog steeds in bezit heeft.

Het karakteristieke herkenningspunt van de waterburcht is nog altijd de donjon, de "Dicker Turm", die dateert uit de 12e eeuw. Van de 14e tot de 16e eeuw werd het voormalige kernkasteel aanzienlijk uitgebreid en vergroot en kreeg het reeds in die tijd zijn huidige afmetingen. Onder prins Carl Theodor Otto zu Salm (1645-1710) werd het kasteel verbouwd en uitgebreid tot een representatieve barokke residentie. In het voorjaar van 1945 werden kasteel en landgoed zwaar beschadigd. Van het kasteel was ongeveer 80 procent beschadigd. De toenmalige kasteelheer, prins Nikolaus Leopold zu Salm (1906-1988), startte onmiddellijk na de verwoesting met de wederopbouw.

Tot op de dag van vandaag is Kasteel Anholt een van de weinige gebouwen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen die nog in particuliere handen zijn, maar wel onder leiding van een gids kunnen worden bezichtigd. Bezoekers krijgen inzicht in de representatieve salons, privé-vertrekken en de 1000-jarige geschiedenis van het huis. De te ontdekken kunst getuigt nog steeds van de verzamelwoede van de familie, of het nu gaat om porselein, barokke meubels, glas of de historische boekenverzameling. Vooral de internationaal vermaarde collectie Oude Meesters met focus op Nederlandse en Vlaamse kunstenaars is de moeite waard.

Maar niet alleen het kasteel, ook de 35 hectare aan prachtige parken in Engelse stijl en barokke tuinen kunnen het hele jaar door worden bezocht.

Foto's: Wasserburg_Anholt_©_A.Lechthape

Website E-mail Telefoon