Van molen tot molenroute

9.26 Km 01:51 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Startpunt vanaf De Gouden Leeuw

De route is in twee richtingen te lopen. Volg vanaf De Gouden Leeuw de gele bordjes.

Wandelen in Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, is teruggaan in de tijd. Bronkhorst is met zijn oude boerderijhuisjes, smalle keistraatjes en bezienswaardigheden een prachtig, sfeervol plaatsje. Het landschap eromheen is weidegebied; boerenland met graspaden langs sloten en soms over akkerranden. Bomen, heggetjes en knotwilgen staan her en der. Tussen het dorpje Rha en Bronkhorst wandel je over de dijk, met uitzicht over de IJssel.

Openluchtmuseum

Bronkhorst kreeg in 1482 stadsrechten maar is altijd klein gebleven. Het centrale kerkje, de woningen en boerderijen uit de 18e en 19e eeuw zijn grotendeels gerestaureerd. Ook het plaveisel, de straatverlichting en de handwijzers die de afstanden aangeven in 'uren lopen', zijn in oude stijl gehouden, waardoor je je niet in een stadje, maar in een openluchtmuseum waant. Bronkhorst telt maar liefst 38 rijksmonumenten waaronder de joodse begraafplaats.

Eet en drink in herberg of gemaal

Recht tegenover de gerestaureerde Slotkapel uit 1344 ligt Herberg De Gouden Leeuw, een van de mooiste en oudste stadsboerderijen. Bij het Kunstgemaal kun je terecht voor koffie en thee in combinatie met moderne kunst.

Bronkhorster Molen

Na cultuur tijd voor natuur. Je wandelt over een mooi graspad en komt langs de Vreekolk en de Molenkolk, overblijfselen uit de tijd dat de IJssel ongehinderd kon stromen. De Bronkhorster Molen in Steenderen is van verre zichtbaar. Bronkhorstenaren waren tot 1795 verplicht bij deze molen hun koren te laten malen. Tot dat jaar hadden de eigenaren van de heerlijkheid Bronkhorst het alleenrecht op het gebruik van wind. bronkhorstermolen.nl 

Bierbrouwer en fruitteler in Rha

De tweede molen op de route is de Beltkorenmolen De Hoop. Trad de IJssel weer eens buiten haar oevers, dan konden de boeren de Bronkhorster molen niet bereiken. Een tweede molen in Rha bood soelaas: www.molendehooprha.nl. Houd je van een goed glas bier? Bezoek dan Brouwerij Rodenburgh. Blijf je liever in de buitenlucht? Bijkomen kan ook op het terras onder de fruitbomen bij boerderijwinkel en fruitteeltbedrijf Horstink.

Lees meer
Natuur

SP83 De Eek

Eekstraat 3

TOP Bronkhorst

Onderstraat 9
C48
C54
C52
C58
C21
T99
K89
C40
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route