Veerpontjesroute

Bronkhorst

Steenderen

Doesburg

Download GPX-bestand
38.23 Km 02:07 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Door de Achterhoek en over de Veluwe waarbij je de IJssel met veerpontjes oversteekt.

Start- en eindpunt De Gouden Leeuw

Ga linksaf de Onderstraat op. volg de bordjes naar knoopunt 7. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Bronkhorst

Bronkhorst is het kleinste stadje van Nederland met 155 inwoners. De naam Bronkhorst wordt voor het eerst vermeld rond het jaar 1000, toen de eerste graaf van Hameland op deze plek een nederzetting stichtte. Sinds 1482 heeft Bronkhorst stadsrechten. Het stadje had een kasteel, grachten en stadsmuren, maar deze zijn allemaal verdwenen.

Bezienswaardigheden in Bronkhorst zijn de Kapel, gebouwd in 1344. De Jodenbegraafplaats, waarvan het oudste graf uit 1859 stamt. ’t Hoge Huys staat aan het einde van de Kapelstraat en heeft trapgevels. De eerste bekende bewoner heeft na een stadsbrand het 13e eeuwse huis weer opgebouwd met resten van de oude stadsmuur. Het Kunstgemaal is een ruimte voor hedendaagse kunst en vormgeving, in de voormalige dienstwoning van het gemaal Grote Beek. 

Bronkhorstermolen

Net buiten het stadje staat de Bronkhorstermolen. Deze molen was een dwangmolen: De Heren van Bronkhorst hadden het recht van de wind en de inwoners van de stad waren gedwongen de koren met de molen te malen. 

Dora Visser

In Olburgen ligt Dora Visser begraven, een Rooms-Katholieke vrouw, die de kruiswonden van Christus op haar lichaam droeg. Gelovigen en priesters komen hier nog regelmatig bidden om zich door Dora’s stil gedragen lijden te inspireren.

Doesburg

Doesburg is een historische Hanzestad op de grens van de Achterhoek, Veluwe en Liemers. Doesburg ligt aan de IJssel en de Oude IJssel. De stad geniet grote bekendheid door de gerestaureerde binnenstad met vestingwerken. Er zijn veel oude gebouwen te vinden zoals het Stadhuis, Stadsbierhuys de Waag, de Grote of Martinikerk en de mooi gerestaureerde 14e eeuwse Gasthuiskerk of Antoniskapel met Gasthuishofje. Deze kerk is omgebouwd tot een prachtig multicultureel centrum met allerlei activiteiten. In het centrum van Doesburg vindt u diverse musea en de mosterdfabriek.
Vanuit Doesburg fietst u een stukje langs Het Zwarte Schaar, een zijtak van de IJssel die gebruikt wordt voor recreatie.

Dieren

U neemt het veerpontje naar het dorp Dieren, dat ligt ingeklemd tussen de heuvelachtige bossen van de Veluwezoom en de rivier de IJssel. Dieren is ontstaan rond 838 en is jarenlang in handen geweest van de Oranjes, die er kwamen voor de jacht.

Kasteel de Engelenburg ligt even buiten Brummen. De eerste bewoner (in 1571) verhandelde al Duitse wijnen naar de Baltische Staten. In de Tachtigjarige Oorlog logeerde de Prins van Oranje op het kasteel. Sinds 1987 is het kasteel een exclusief hotel, restaurant, golf- en conferentiecentrum.

Lees meer
Natuur

VVV Doesburg

Kloosterstraat 15

TOP Bronkhorst

Onderstraat 9
35
01
52
90
93
34
42
43
37
50
07
05
52
90
23
62
14
36
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route