Verhalenbankjesroute West

Terborg

Gaanderen

34.10 Km 02:16 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos, is je startpunt voor de westelijke verhalenbankjesroute. Je zet koers richting Terborg, met Huis Wisch, vanaf waar je langs de mooie Oude IJssel richting Sluis De Pol bij Gaanderen fietst. Langs TOP ’t Onland en vervolgens de A18 over, bereik je het mooie uitgestrekte landgoed Slangenburg met het gelijknamige kasteel. Via buitenwegen ten noorden ervan fiets je uiteindelijk via Westendorp terug naar TOP Groot Nibbelink. Onderweg hoor je de mooiste verhalen van deze route: er wordt verteld over de geschiedenis van de ijzerindustrie en over De Roofridders van Wisch.

Over de verhalenbankjes

In de vorm van een klaverblaadje zijn in de gemeente Oude IJsselstreek een viertal fietsroutes uitgezet, variërend van ca. 30 tot 50 km, de verhalenbankjesroute. Onderweg maak je kennis met verhalen en gedichten over dit eeuwenoude land, de cultuurhistorie en haar bewoners. De vier routes (noorden, oosten, westen en zuiden) volgen het fietsknooppuntensysteem. Middelpunt is TOP Groot Nibbelink. De routes raken eveneens de TOP’s De Radstake, Van Hal, Megchelen, ’t Onland en DRU Industriepark.

De onderwerpen die je bij de bankjes hoort of leest wisselt van thema. Terugkerend bij alle klaverblaadjes is een beknopte historie van de plaats of het landschap. Ook volksverhalen, reisbeschrijvingen en columns maken deel uit van het geheel. Dit alles wordt gelardeerd met poëzie. Altijd over de plek waar je je op dat moment bevindt.

Pak je stalen ros en je smartphone, download de mp3’s (en/of de pdf-bestanden) via verhalenbankjes.nl en ontdek zo het coulisselandschap van Oude IJsselstreek, aangevuld met de mooiste verhalen.

Fotografie:    Hans Mellendijk, Louis Radstaak, Marieke Eijsink e.a.

 

Lees meer

TOP Groot Nibbelink

Nibbelinklaan 12, 7065 AH
Sinderen, Nederland
21
51
72
50
49
36
18
13
14
40
15
16
Download geluidsfragment
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route