Verhalenbankjesroute Noord

Varsseveld

Westendorp

Heelweg

31.94 Km 01:46 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Je start vanuit TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos. De route ligt grotendeels ten noorden van de N18 en brengt je langs kleine dorpen als Westendorp, Heelweg-West en Heelweg-Oost, via plattelandswegen, waar het heerlijk rustig fietsen is.  Ook passeer je TOP De Radstake, vanuit waar diverse andere fiets- en wandelroutes vertrekken. Bij de iets grotere plaats Varsseveld is een extra stop bij museumboerderij het Hofshuus een aanrader. Onderweg geniet je van de verhalenbankjes, die je vertellen over De Grote Brand en over de omzwervingen van 'De Bedrukte Moeder Gods van Varsseveld'.

Over de verhalenbankjes

In de vorm van een klaverblaadje zijn in de gemeente Oude IJsselstreek een viertal fietsroutes uitgezet, variërend van ca. 30 tot 50 km, de verhalenbankjesroute. Onderweg maak je kennis met verhalen en gedichten over dit eeuwenoude land, de cultuurhistorie en haar bewoners. De vier routes (noorden, oosten, westen en zuiden) volgen het fietsknooppuntensysteem. Middelpunt is TOP Groot Nibbelink. De routes raken eveneens de TOP’s De Radstake, Van Hal, Megchelen, ’t Onland en DRU Industriepark.

De onderwerpen die je bij de bankjes hoort of leest wisselen van thema. Terugkerend bij alle klaverblaadjes is een beknopte historie van de plaats of het landschap. Ook volksverhalen, reisbeschrijvingen en columns maken deel uit van het geheel. Dit alles wordt gelardeerd met poëzie. Altijd over de plek waar je je op dat moment bevindt.

Fotografie:    Hans Mellendijk, Louis Radstaak, Marieke Eijsink e.a.

Lees meer

TOP Groot Nibbelink

Nibbelinklaan 12

TOP De Radstake

Twente-Route 8
71
16
15
17
34
66
39
43
69
48
19
20
21
Flyer Verhalenbankjesroute Omschrijving Verhalenbankjes Geluidsfragmenten
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route