Vierbekenroute Dorth

Harfsen

Dortherhoek

12.42 Km 02:29 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Startpunt is in het centrum van Harfsen op ‘Ons Plein’. Vandaar uit loopt u de Reeverweg in en volgt u de route.
De route is gemarkeerd d.m.v. zwarte paaltjes met een paars poppetje erop. Na ongeveer 12 km bent u weer bij het startpunt.Ook kunt u halverwege de route inkorten. Deze route brengt u naar camping en brasserie de Waterjuffer waar u rustig op het terras kunt gaan genieten van al het heerlijks wat ze te bieden hebben.

Kunstwerk Linda Verkaaik

We starten deze tocht in noordelijke richting en komen meteen al bij een fraai kunstwerk, gemaakt door Linda Verkaaik. Het stelt het voortkabbelend lief en leed voor in het oude en nieuwe Harfsen. Zichtbaar gemaakt door de Harfsense beek met vissen. De gebogen tramrails en de letters en cijfers duiden op de aanwezige Openbare Lagere School.

Voortgaand komen we op de Bremweg en gaan rechtsaf naar het Nuisvelderbos. Dit bos hoorde bij de boerderij het ‘Esveld’, aan de Esveldsdijk. Het stuk grond werd toen het ‘Nijveld’ genoemd, later ‘Nuisveld’.

Hierna volgen we de Oude Larenseweg. In vroegere tijden ook wel de ‘Zomerweg’ genoemd, omdat deze weg alleen in de zomer goed begaanbaar was. Rechtsaf gaand komen we in de sfeer van Kring van Dorth en zien dan links een authentieke boerderij waarin een mogelijkheid is om te overnachten: Bed- and Breakfast ‘In de Tuin van Dorth’.

het Noorse Huis

De Bathmenseweg overstekend zien we links het Noorse Huis, de vroegere jeugdherberg. Nu een hostel genaamd ‘Stayokay’. Hier is een terras, dus een mogelijkheid voor consumptie en/of sanitaire stop.

Als we rechtsaf gaan komen we, via een rij knotwilgen, in het natuurgebied de Dortherbeek. Vanaf het bruggetje hebben we een fraai uitzicht op de  meanderende Dortherbeek, met in de verte een blik op ‘Huize Dorth’.

Doorlopend over de Geltinksteeg komen we uit op de Bathmenseweg. Dit gebied wordt ook wel ‘Dortherhoek’ genoemd, het Overijsselse gedeelte van Dorth.

De Dorthermolen

Tegenover autobedrijf Groenouwe zien we de molenromp van de Dorthermolen. In 1798 werd deze molen gebouwd. Het is een achtkante stenen windmolen op
Overijssels gebied van Huis Dorth in de gemeente Bathmen. De molen was van een bijzonder model: geheel gemetseld, maar boven de balie voorzien van een houten beschot van circa anderhalve meter en daar boven met riet gedekt, zodat hij het uiterlijk had van een normale met riet gedekte achtkante baliemolen.

Huize Dorth

We vervolgen de Gorsselseweg, komen over de Zaalbeek en bevinden ons weer op Gelders grondgebied. We gaan linksaf langs de bosrand van het  Dortherbos, waar je door de bomen heen het fraaie ‘Huize Dorth’ kunt zien. In de volksmond nog steeds een kasteel genoemd. Kasteel Dorth werd in de twaalfde eeuw al genoemd, maar stond toen in de buurt waar nu de Dorthermolen staat. Het kasteel is later herbouwd ongeveer 200 meter zuidelijker. Ook dit kasteel heeft het niet overleefd en is herbouwd als ‘Huize Dorth’. Nu is het in bezit van Natuurmonumenten.

Het Dortherbos

In het Dortherbos waan je je in een andere wereld. Geniet van de vijvers, de bruggetjes en de lanen. Maar ook van de vogels, konijnen en reeën. Met wat geluk zie je enkele fazanten en het ijsvogeltje. Halverwege dit bos kunt u kiezen voor een routeverkorting (rode bordjes). Als we het bos verlaten komen we bij de Molenbeek, genoemd naar de watermolen die in vroegere tijden bij het kasteel hoorde. Via een bruggetje komen we op de Kasteelweg, na ca. 200 m gaan we
linksaf. Daar gaan we via de Dorshorst door het dal van de Haarbeek. Aan het eind gaan we linksaf de Overveldweg op. Genoemd naar de boerderij ‘Het Overveld’. In de bocht rechts ligt ‘De Bos’ met een mooi bankje waar men even kan genieten van de rust. Bij de T-splitsing en een oude telefooncel komen we weer in Harfsen.

Lees meer
Natuur

SP14 De Vlinderhoeve

Bathmenseweg 7

SP06 Harfsen

Reeverweg
J28
J71
J88
J24
J24
J61
J57
J84
J45
J77
J18
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route