Harfsen
Dortherhoek
We starten deze tocht in noordelijke richting en komen meteen al bij een fraai kunstwerk, gemaakt door Linda Verkaaik. Het stelt voor het voortkabbelend lief en leed in het oude en nieuwe Harfsen. Zichtbaar gemaakt door de Harfsense beek met vissen. De gebogen tramrails en de letters en cijfers duiden op de aanwezige o.l. school.
Voortgaand komen we op de Bremweg en gaan rechtsaf naar het Nuisvelderbos. Dit bos hoorde bij de boerderij het Esveld, aan de Esveldsdijk. Het stuk grond werd toen het Nijveld genoemd, later Nuisveld.
Hierna volgen we de Oude Larenseweg. In vroegere tijden ook wel de Zomerweg genoemd, omdat deze weg alleen in de zomer goed begaanbaar was. Rechtsaf gaand komen we in de sfeer van Kring van Dorth en zien dan links een authentieke boerderij waarin een mogelijkheid is om te overnachten. Bed en Breakfast: ‘In de Tuin van Dorth.’
De Bathmenseweg overstekend zien we links het Noorse Huis, de vroegere jeugdherberg. Nu een hostel genaamd Stay Okay. Hier is een terras, dus een mogelijkheid voor consumptie en/of sanitaire stop.
Als we rechtsaf gaan komen we, via een rij knotwilgen in het natuurgebied de Dortherbeek. Vanaf het bruggetje hebben we een fraai uitzicht op de meanderende Dortherbeek, met in de verte een blik op huize Dorth.
Doorlopend over de Geltinksteeg komen we uit op de Bathmenseweg. Dit gebied wordt ook wel Dortherhoek genoemd, het Overijsselse gedeelte van Dorth.
Tegenover autobedrijf Groenouwe zien we de romp van de Dorther molen met de eervolle naam Werklust. Deze windmolen maalde het graan van de boeren uit deze streek. Later werd gebruik gemaakt van een dieselmotor. In 1937 werd de molen met het Muldershuis verkocht aan de Bathmense Coöperatieve Landbouwers Aankoopvereniging. Nu is het weer particulier eigendom.
We vervolgen de Gorsselseweg, komen over de Zaalbeek en komen weer op Gelders grondgebied. We gaan linksaf langs de bosrand van het Dortherbos, waar je door de bomen heen het fraaie huize Dorth kunt zien. In de volksmond nog steeds een kasteel genoemd. Kasteel Dorth werd in de twaalfde eeuw al genoemd, maar stond toen in de buurt waar nu de Dorther molen staat. Het kasteel is later herbouwd ongeveer 200 meter zuidelijker. Ook dit kasteel heeft het niet overleefd en is herbouwd als huize Dorth. Nu is Huize Dorth in het bezit van Natuurmonumenten.
In het Dortherbos waan je je in een heel andere wereld. Geniet van de vijvers, de bruggetjes en de lanen. Maar ook van de vogels, konijnen en reeën, met wat geluk zie je enkele fazanten en het ijsvogeltje.
Halverwege dit bos kunt u kiezen voor een routeverkorting (rode bordjes). Als we het bos verlaten komen we bij de Molenbeek, genoemd naar de watermolen die in vroegere tijden bij het kasteel hoorde. Via een bruggetje komen we op de Kasteelweg, na ca. 200 m gaan we linksaf. Daar gaan we via de Dorshorst door het dal van de Haarbeek. Aan het eind gaan we linksaf de Overveldweg op. Genoemd naar de boerderij Het Overveld. Na de hobbywinkel Schone Schijn, komen we weer in Harfsen.