Even stilstaan bij het verhaal van Jan Westra
Kottenbekke, 7274 Geesteren
|
Toon op kaart
Scan de QR-code op het routepaaltje en luister naar het indrukwekkende verhaal van Jan Westra uit Den Haag:
Als u voor de QR staat en u kijkt naar links dan ziet u de Geesterense buurtschap De Horst. Eén van de boerderijen die u deels kunt zien rechts van het bos is boerderij ‘Kunneman’, waar Jan Westra in de oorlog onderduiker was bij de familie Berendsen. Tegenwoordig is deze boerderij het domein van wijnhoeve Kunneman. Jan kwam via het naburige dorp Gelselaar bij Kunneman en lag in de nacht goed verstopt in een hol onder het stro in een hooiberg, half in de grond. In een warme zomernacht van 1944 kwam een man of tien in SS uniformen, bewapend met zware geweren binnen in de boerderij en vroegen naar de onderduikers. Jan werd opgepakt samen met nog vier onderduikers die in Gelselaar zaten. Jan was verraden en nota bene door een andere onderduiker. Waarschijnlijk uit stomme jaloezie, want de verrader had verkering gehad met een meisje uit Gelselaar die er met een andere onderduiker vandoor was gegaan. Jan Westra ging naar Kamp Amersfoort en daarna op transport naar strafwerkkamp Neuengamme bij Hamburg waar hij is overleden. Volgens de officiële verklaring had hij buikloop. Jan Westra was nog maar 21 jaar jong…..
Verdieping: Briefje
Tijdens het transport naar kamp Amersfoort lukt het Jan om een briefje voor zijn ouders uit de trein te gooien. Dit heeft hen later gelukkig ook bereikt. Jans broer Kees overleeft de oorlog wel. Hij trouwt met Mineke Wannink uit Gelselaar. Een zoon van hen wordt vernoemd naar Jan.
De boom die ter nagedachtenis aan Jan Westra is geplant in het Vrijheidsbos is een lindeboom, omdat vroeger onder een lindeboom recht werd gesproken.