Onderduikroute


Op pad
Kies hieronder jouw startpunt:
Beschrijving
De Tweede Wereldoorlog heeft ook in de gemeente Aalten zijn sporen achtergelaten. Tal van verhalen worden tot de dag van vandaag verteld, opdat wij de waarde van onze vrijheid niet vergeten. Bijzonder in de gemeente Aalten zijn de verhalen over het onderduiken. Want tijdens de oorlogsjaren behoorde 20% van de Aaltense bevolking tot onderduikers. Op de hele Nederlandse bevolking bedroeg dat percentage gemiddeld 5%. Deze fietsroute leidt u langs onderduiklocaties en vertelt u de persoonlijke verhalen.
De route
De route gaat over verharde en onverharde wegen. Onderweg passeert u meerdere horecagelegenheden waar u kunt pauzeren voor een kop koffie en een sanitaire stop.
Er zijn meerdere vertrekpunten: Markt 12 in Aalten (Nationaal Onderduikmuseum) of Markt 1 Dinxperlo (Grenslandmuseum)
Meer weten?
Wil u meer te weten komen over het onderduikverleden van de Aaltense gemeenschap? Breng dan een bezoek aan het indrukwekkende Nationaal Onderduik Museum. Hier vindt u de kleine, persoonlijke verhalen van gewone mensen in oorlogstijd. Het pand waar het museum is gevestigd werd tijdens de bezettingsjaren bewoond door de familie Kempink, een gezin met twee jonge kinderen. Op de zolder is nog de plek aanwezig waar acht onderduikers waren verstopt. Vanwege de centrale ligging in het dorp had de Duitse Ortskommandant zijn bureau gevestigd in de voorkamer van hetzelfde huis. De gewelfde kelder was tijdens bombardementen een schuilplek voor de hele buurt.