Nationaal Onderduikmuseum

Markt, 7121 CS Aalten | Tel: +31543471797 | Toon op kaart

Het Nationaal Onderduikmuseum vertelt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. De twee gebouwen van het Nationaal Onderduikmuseum aan de markt in Aalten zijn als rijksmonumenten aangewezen door het rijk. VVV Aalten is onderdeel van het Nationaal Onderduikmuseum en is gehuisvest in de centrale hal.

Het Nationaal Onderduikmuseum, gevestigd in drie met elkaar verbonden rijksmonumentale panden aan de Markt, vertellen van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Geschikt voor een bezoek door jong en oud. Naast wisselende exposities rondom de thema's van beide musea, zijn er ook lespakketten voor scholieren, diverse wandel- en fietsroutes en rondleidingen door de musea en/of Aalten mogelijk. Voor meer informatie zie www.nationaalonderduikmuseum.nl

Markt 12 – Onderduikmuseum – een huis met een verhaal

Markt 12 is het adres van een huis in Aalten, met een bijzondere geschiedenis. Hier is interactief 'de oorlog onder één dak' te ervaren, met de verhalen van de bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog: een gezin met twee kindertjes, de Duitse Ortskommandant en onderduikers. Bij bombardementen kwamen ook de buren naar de schuilkelder. Grensdorp Aalten kende als 'onderduikdorp' relatief gezien de meeste onderduikers van Nederland.

Beleef mee hoe het er in het dagelijks leven van de bewoners aan toe ging, welke keuzes men moest maken. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het in de onderduikruimte was. Ga op zoek naar de ingang van de illegale drukkerij en bekijk de persoonsbewijzen.

Voor de kinderen is er een interessante zoektocht die ze door Markt 12 leidt.

Markt 14 – Geschiedenis Aalten

Het Frerikshuus - een herenhuis aan de Markt – en de oude dorpsboerderij erachter 'vertellen' over het leven en werken van een gemeenschap door de tijd heen. Hier gaat het met name over het unieke karakter van de hoornindustrie (nergens anders in het land) en de grensoverschrijdende geschiedenis van de textielindustrie, die zeer belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van Aalten. Met name de textiel- en hoornindustrie worden er uitgelicht en ambachten van weleer. Ook is er een compleet ingericht klaslokaal uit vroegere tijden.

Voor de kinderen.... is er een spannende speurtocht vol verrassingen!

Website E-mail Telefoon