Nationaal Onderduikmuseum

Markt, 7121 CS Aalten | Tel: +31543471797 | Toon op kaart

Het Nationaal Onderduikmuseum vertelt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. De twee gebouwen van het Nationaal Onderduikmuseum aan de markt in Aalten zijn als rijksmonumenten aangewezen door het rijk. VVV Aalten is onderdeel van het Nationaal Onderduikmuseum en is gehuisvest in de centrale hal.

Het Nationaal Onderduikmuseum, gevestigd in drie met elkaar verbonden rijksmonumentale panden aan de Markt, vertellen van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Geschikt voor een bezoek door jong en oud. Naast wisselende exposities rondom de thema's van beide musea, zijn er ook lespakketten voor scholieren, diverse wandel- en fietsroutes en rondleidingen door de musea en/of Aalten mogelijk. Voor meer informatie zie www.nationaalonderduikmuseum.nl

Markt 12 – Onderduikmuseum – een huis met een verhaal

Markt 12 is het adres van een huis in Aalten, met een bijzondere geschiedenis. Hier is interactief 'de oorlog onder één dak' te ervaren, met de verhalen van de bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog: een gezin met twee kindertjes, de Duitse Ortskommandant en onderduikers. Bij bombardementen kwamen ook de buren naar de schuilkelder. Grensdorp Aalten kende als 'onderduikdorp' relatief gezien de meeste onderduikers van Nederland.

Beleef mee hoe het er in het dagelijks leven van de bewoners aan toe ging, welke keuzes men moest maken. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het in de onderduikruimte was. Ga op zoek naar de ingang van de illegale drukkerij en bekijk de persoonsbewijzen. Leef in de opkamer mee met de evacués uit Scheveningen, die vanwege de Atlantikwall hun woonplaats moesten verlaten.

Voor de kinderen is er een interessante zoektocht die ze door Markt 12 leidt.

Markt 14 – Geschiedenis Aalten

Het Frerikshuus - een herenhuis aan de Markt – en de oude dorpsboerderij erachter 'vertellen' over het leven en werken van een gemeenschap door de tijd heen. Hier gaat het met name over het unieke karakter van de hoornindustrie (nergens anders in het land) en de grensoverschrijdende geschiedenis van de textielindustrie, die zeer belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van Aalten. 

In dit statige herenhuis Frerikshuus wordt de geschiedenis van Aalten en omgeving getoond. U krijgt een overzicht van de manier waarop de mensen in deze streek woonden en werkten; van prehistorische bodemvondsten tot producten van huisvlijt in de vorige eeuw. Het eeuwenoude pand is als rijksmonument aangewezen en kent een bijzondere bewoningsgeschiedenis. De naam verwijst naar de 'heel- en vroedmeester' van Aalten: doctor Harmen Jan Freriks (1813-1862), die hier vele jaren met zijn gezin heeft gewoond. Met name de textiel- en hoornindustrie worden er uitgelicht en ambachten van weleer. Ook is er een compleet ingericht klaslokaal uit vroegere tijden.

De oude Dorpsboerderij, de zogenaamde Freriksschure, is net als de andere gebouwen een rijksmonument waar de agrarische ontwikkeling van Aalten en de regio beleefbaar wordt. Met de inrichting en de agrarische collectie wordt duidelijk hoe de boeren leefden en werkten. Veel van wat zij nodig hadden in het dagelijks leven werd zelf gemaakt, van boerenkarren tot bedsteden en weefgetouwen. De werkzaamheden op de bedrijven waren direct verbonden met de voorzieningen en fabrieken in het dorp. Ook waren er verbindingen over de grens. Zeldzaam is de complede radmakerij. En u vindt er ook nog een woonkeuken met een bedstee!

Voor de kinderen.... is er een spannende speurtocht vol verrassingen!

Website E-mail Telefoon