Bijna Duitsland, maar net niet

32.10 Km 04:01 uur Ruiterroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Deze ruiter- en menroute neemt je mee door Nationaal Landschap Winterswijk. Laat je verrassen door het glooiende landschap, eeuwenoude paden, kabbelende beekjes en de bomen en struiken in bloei. De typische Scholtenboerderijen doen lijken of de tijd hier stil heeft gestaan. Je komt voornamelijk over verkeerssluwe wegen en de kans is groot dat je wild als hazen, fazanten en reeën tegenkomt tijdens deze route. Deze route is 32 kilometer lang. Wil je een kortere route rijden in Winterswijk? Kies dan voor de route van 21 kilometer.  

Startlocaties

Op de onderstaande locaties vind je parkeergelegenheid voor een paardentrailer:

  • Berenschot's Watermolen in Winterswijk-Woold
  • Hotel Restaurant Roerdinkhof in Winterswijk-Woold

Bewegwijzering

De route is bewegwijzerd met rood-bruine bordjes van de KNHS met opdruk van een ruiter met paard en koets. Voor deze route volg je vanaf Berenschot's Watermolen de volgende nummers: 23-22-24-1-2-4-3-25-23. Ook kun je het GPX bestand van de route downloaden voor in je navigatiesysteem.

Afstand

De totale lengte van de route is 32,1 kilometer. De route is eenvoudig in te korten of te verlengen door gebruik te maken van naastgelegen knooppunten. Je kunt je eigen route plannen aan de hand van de ruiterkaartjes, gratis verkrijgbaar bij VVV Winterswijk, of met de routeplanner op ruiterenenmennen.nl

Omgeving

Deze ruiterroute neemt je mee door Nationaal Landschap Winterswijk: een gebied van bijna 22.000 hectare groot tussen Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde en de Duitse grens. Je komt door bossen, lanen, moerassen en houtwallen. Het landschap heeft veel variatie en een verrassing om elke hoek. 

Crossbos Winterswijk

Wens je gebruik te maken van een doorwaadplaats of wil je springoefeningen uitvoeren met je paard? Op ongeveer 700 meter van knooppunt 4, in de richting van knooppunt 27, vind je het crossbos van Winterswijk, hier tref je verschillende hindernissen. Keer daarna terug naar knooppunt 4 en rij door naar nummer 3 om je route te vervolgen. 

Geen ruitervergunning

Voor het rijden in Nationaal Landschap Winterswijk heb je géén vergunning nodig. Het buitenrijden is hier gratis! De paden worden onderhouden door vrijwilligers van lokale maneges. Heb je het idee dat er een bordje mist? Meld het hier.

Lees meer

Restaurant Berenschot's Watermolen

Wooldseweg 74

TOP Berenschot

Wooldseweg 74

Roerdinkhof

Roerdinkweg 1
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route