Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Deze wandeling over verharde wegen en paden tussen Gorssel, Harfsen en Bathmen heeft voor ieder wat wils. Je loopt langs de IJssel met de schitterende uiterwaarden, langs heidevelden en door uitgestrekte bossen. De route is ook interessant vanwege de oude verhalen die met deze streek zijn verbonden. De Drie Kieften verwijst naar een pleisterplaats, een herberg die er vroeger stond. Onder een afbeelding van drie kieviten hing een bord dat de reiziger naar binnen moest lokken met de tekst: “Deze drie kieften (kieviten) kunnen u niet vermaken, kom binnen en proef de drank, dat zal u beter smaken”.
Koffie drinken voordat je gaat wandelen? Dat kan bij Stayokay De Kleine Haar. Dit fraaie, chaletachtige gebouw werd ruim een eeuw geleden geschonken door de Noorse koning aan de opperhoutvester van de koninklijke familie. Vanuit De Kleine Haar werd toen de jacht georganiseerd. Zie je de bomen en struiken rondom De Kleine Haar? De vlierstruik, meidoorn, sleedoorn en egelantier zijn struiken die van oudsher bij deze streek horen.
Een tip voor kunstliefhebbers! Naast het restaurant ligt museum MORE, het museum met de grootste collectie Nederlands Modern Realisme. www.museummore.nl
Ook het vermelden waard is boerderij Groot Steinfort. De naam verwijst naar een doorwaadbare plaats waar veel stenen lagen, of klei werd gevonden waar ze stenen van bakten. De boerderij is gebouwd op een zandrug in het beekdal van de Dommerbeek, waar je die klei nog kunt vinden.
Wie onderweg oude ambachten wil zien, kan op afspraak terecht bij touwslagerij Steenbergen. Kijk voor meer info op www.touwslagerij.com. Ook Landgoed Joppe herinnert aan het verleden. Het zou vroeger een hofstede met schapen zijn geweest. Niet zo vreemd als je bedenkt dat hier vroeger veel heide was. Tegenover de neogotische RK-kerk van Joppe staan zeven woningen. Hier woonden de oude boeren, die hun boerderij op enig moment aan hun kinderen afstonden. Het beeldje Vespertied herinnert aan de rustende boer. De rustperiode in de namiddag wanneer iets gegeten en gedronken kon worden, werd aangeduid met Vespertied.