De Kale bergroute

9.49 Km 01:54 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

gele voetstap op witte achtergrond – route is in twee richtingen te lopen, hieronder wordt één richting beschreven. De Kalenberg wordt ook wel Kale Berg genoemd. De namen worden in de beschrijving door elkaar gebruikt.

Wandelen over de flanken van Kalenberg en Lochemse berg met mooie vergezichten.

De Kalenberg is, net als de Lochemse berg, een stuwwal ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het hoogste punt is 46 m.

De route begint op het Dorpsplein van wandeldorp Barchem en passeert camping Reusterman en Landgoedhotel Woodbrooke, voorheen het spiritueel centrum en vergaderlocatie van de Vereniging Arbeiders Gemeenschap der Woodbrookers, en volgt vervolgens een smal kronkelend hol zandweggetje aan de rand van het bos op de Kale berg. Hier mooie vergezichten en let ook eens op de boomwortels, blootliggend door het uitspoelen van zand en aarde. 

Witte Wievenkoele

Bovenaan gekomen gaat de route vlak langs de Witte Wievenkoele.  (even naar rechts lopen) Het is een zandafgraving, maar volgens zeggen kun je tijdens nachtelijke uren de drie hier wonende Witte Wieven tegenkomen. Overdag zijn ze één met het zand, ’s nachts komen ze naar boven. De laatste tijd zijn er geen Witte Wieven meer waargenomen, maar je weet maar nooit, tijdens mist….

Hessenweg

Over een golvend open stuk gaat de route vervolgens naar het fraaie bos op de Lochemse berg (bankjes), en via de oude holle Hessenweg het bos weer uit. Hessenwegen waren handelswegen door Noord-Duitsland en Oost Nederland naar Utrecht en traditioneel wordt de naam in verband gebracht met kooplieden uit Hessen. Een andere uitleg is dat de gebruikte hessenwagens een breder spoor hadden en zwaarder waren dan toen gebruikelijk was en daarom geen gebruik mochten maken van de bestaande wegen. 

Zwiep

De route gaat verder over de Hangzolder met naar de ene kant een mooi uitzicht (bankje) op de Lochemse- en Kale berg en naar de andere kant uitzicht op de Zwiepse molen. Voor een kopje koffie met originele Zwiepse bolus even naar Zwiep lopen.

Verder gaat het over het Zwiepsche Broek, een vroeger moerassig  stuk laagland en de  Soerinkweg.  Hier kan nog genoten worden van één van de mooiste vergezichten van deze wandeling, het uitzicht op ‘onze’ bergen, waarna wandeldorp Barchem weer bereikt wordt.

Lees meer
Natuur

SP21 Barchem Wandeldorp

Borculoseweg 3

SP25 Reusterman

Looweg 3

SP13 Erve Harkink

Zwiepseweg 138
M63
M67
W88
W90
M51
M19
M23
M44
M74
G95
M31
E20
M46
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route