Rondje Langs de Grens

Winterswijk, & Meddo
23.18 Km 01:17 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Waar je nu vrijwel ongemerkt de grens tussen Nederland en Duitsland over fietst, controleerde de douane vroeger streng. Er ontstonden tal van smokkelpaadjes om allerlei goederen over en weer te smokkelen. Ook oude kerkenpaden waren er in dit deel van de Achterhoek volop, bijvoorbeeld tussen Meddo en Zwillbrock. Typisch voor deze streek zijn de scholtenboerderijen: statige boerenhuizen te midden van grote boomgroepen. Je ontdekt er verschillende langs de route. 

Meddo
Van oudsher was het dorp Meddo dunbevolkt. De eerste bekende telling stamt uit 1551: 52 huisgezinnen. Het landschap rondom Meddo is heel afwisselend, met akkers, essen, onregelmatige en bochtige percelen, bossen en houtwallen.

Johannes de Doperkerk
Pas in 1862 kregen inwoners van Meddo toestemming om een eigen kerk te bouwen. In 1864 was de Johannes de Doperkerk klaar. Het duurde nog tot 1889 tot de eerste pastoor werd benoemd in Meddo.  

De Panoven
De geschiedenis van het ‘Panhoes’ gaat terug tot 1650. Dit gebied was een uitgestrekt veen- en heidegebied en bestond uit een aantal boerderijen, een steenfabriek en droogschuren. Van de steenbakkerij is nu alleen nog de droogschuur over. Sinds 2009 is deze ingericht als informatiecentrum, museum en schuilplaats.

Scholtenboerderijen
Scholtenboeren hadden veel grond in hun bezit, die ze gedeeltelijk verpachtten aan pachtboeren. Ze hadden ook de zorg over het landschap. Het kenmerkende coulisselandschap met een afwisseling van bosgebieden, beken en boomgroepen is mede aan deze scholtenboeren te danken. Hun statige boerenhuizen te midden van grote boomgroepen zijn nog steeds te zien in deze omgeving. 

Landsgrens met Duitsland
Vroeger controleerde de douane streng aan de grens met Duitsland. Er ontstonden vele smokkelpaadjes om spullen van de ene kant naar de andere kant van de grens te smokkelen. Helaas is er vandaag de dag niet veel meer zichtbaar van dit smokkelverleden. 

Wijngaard Hesselink
Hier worden ongeveer vijftien verschillende wijnen gemaakt, die al vaak in de prijzen zijn gevallen. In de zomer is het terras met uitzicht op de wijngaard de ideale plek om even te pauzeren tijdens je fietstocht. 
 

Startpunten

TOP Sevink Mölle
Meddoseweg 40
Winterswijk Meddo

Deel deze route