Rondje Zieuwent

Lichtenvoorde

Zieuwent

Harreveld

Mariënvelde

Download GPX-bestand
26.19 Km 01:27 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Het is natuurlijk te verwachten dat een kerkenpadroute ook kerken aandoet. Bij deze route zien je er drie: de Johanneskerk en Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde en de Werenfriduskerk in Zieuwent (hiervoor moet je in Zieuwent even iets van de route afwijken richting knooppunt 31). Deze route laat je echt ontdekken hoe de verborgen paden er vroeger hebben uitgezien. Vooral het Rondeelpad is een goed voorbeeld. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Johanneskerk en Bonifatiuskerk
Lichtenvoorde kent twee kerken. De protestantse Johanneskerk werd al in 1646 in gebruik genomen. In de loop der eeuwen is de kerk zo scheef gaan staan, dat in de jaren negentig werd besloten dat hij moest worden gerenoveerd. De katholieke Bonifatiuskerk is pas in 1900 gebouwd. 

Sprenkelderpad en Kotte Voare
De namen Sprenkelerpad en Kotte Voare verwijzen naar de situatie zoals die vroeger was. Sprenkeler staat voor bronnetjesbos, een bostype dat tegenwoordig zeldzaam is. Kotte Voare of ‘korte voorde’ verwijst naar een goed begaanbare (zand)rug in een drassig gebied. 

Werenfriduskerk
Pastoor Sanderink gaf bij de bouw van deze kerk de opdracht om de bedevaartsbasiliek in het Duitse Kevelaer na te bouwen. Dat is gelukt. Het interieur is imposant dankzij de pilaren, gewelven, hoge ramen en evangelische figuren. Het gebouw wordt daarom ook wel ‘Kathedraal van de Achterhoek’ genoemd.

Mollasdiek of Moldersdijk
In deze omgeving zorgt Stichting Kerkepaden Zieuwent voor herstel van de kerkenpaden van vroeger, die werden gebruikt om sneller bij de kerk of de dorpsschool te komen. Bewoners vlakbij deze paden en recreanten profiteren nu van deze aanzienlijk veiliger en aantrekkelijker fietsroute naar het dorp. 

Rondeelpad en Schoolpad
Langs deze oude kerkenpaden kun je veel zeldzame planten en dieren ontdekken, zoals de boomkikker en de ijsvogel. Het Rondeelpad loopt een stukje over een eeuwenoud tracé en geeft een goede indruk van hoe de kerkenpaden er vroeger allemaal hebben uitgezien. Bij het Schoolpad staat het kunstwerk ‘Binn’ndeur’, dat is opgedragen aan alle kerkenpaden. 

Otterpad
Het Otterpad is vernoemd naar de boerderij Den Otter. Er zijn enkele nieuwe poelen aangelegd en het zand dat hieruit vrijkwam, is gebruikt om de fietspaden op te hogen. Je komt ook langs de restanten van een elzenbroekbos. 
 

Lees meer
Cultuur
Natuur
Kerkenpaden
Gemarkeerd

VVV Lichtenvoorde

Korte Rapenburgsestraat 5E
35
54
29
30
09
08
25
26
31
88
82
37
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route