VVV tips

11 x leuk om te doen

in de Achterhoek

VVV Tips: 11x leuk om te doen

De VVV's selecteerde de leukste activiteiten om te doen in de Achterhoek. Ga op pad door de natuur, beklim een toren of ga sfeervol shoppen! Hier vind je de 11 tips voor de leukste activiteiten om te doen in de Achterhoek.

#1 Historische dorpswandelingen in de Gemeente Aalten

Ga op pad met Prins Maurits of Hendrickje Stoffels om de geschiedenis van Bredevoort te beleven. Of ontdek het leven aan de grens tijdens een smokkeltocht in Dinxperlo en hoor alle smeuïge smokkelverhalen. Liever dwalen door smalle paadjes? Ga dan met een gids op pad door de Aaltense gängeskes.

#2 Doolhof Ruurlo

Hengeloseweg 2a Ruurlo Verdwalen in het grootste beukenhaagdoolhof van Europa: lekker spannend voor volwassenen en kinderen! De totale lengte van de paden is maar liefst 1188 meter en het doolhof is coronaproof ingericht. Vind maar eens de weg naar het midden! Alle kinderen kunnen meedoen aan een woordpuzzel, een prijs is gegarandeerd. Het doolhof is ook toegankelijk voor rolstoelers en wandelwagens.

#3 Torenbeklimming in Doesburg

Beklim de hoogste kerktoren van Gelderland samen met een gids en geniet van het uitzicht over het middeleeuwse stratenpatroon, de IJssel, de Veluwezoom en de Achterhoek. Aansluiten bij een groep of een privébeklimming reserveren kan via VVV Doesburg.

#4 Culinaire verrassingen in Doetinchem

Doetinchem mag gerust culinaire hoofdstad van de Achterhoek genoemd worden. In het sfeervolle centrum rijgen de restaurants en eethuisjes zich aaneen, met name in de Grutstraat. Met zijn vele horecagelegenheden en de Catharinakerk is het Simonsplein het trotse hart van het centrum. Maar ook als je je buiten het Simonsplein en de Grutstraat begeeft, ontdek je veel culinaire verrassingen op de verfijnde menu’s.

#5 Het Bleekhuisje en Cool Nature park in Hengelo

Het Bleekhuisje uit 1750 in Park De Bleijke herinnert aan de tijd dat mensen hun was naar Hengelo brachten om het daar te bleken. De bleekwachter was aanwezig in het huisje, dat nu cultureel erfgoed is. Het omliggende Cool Nature park is een grote, gratis natuurspeeltuin voor kinderen, met allerlei natuurlijke speelmogelijkheden.

#6 Op pad in de natuur in Lochem

Ga eens op pad met de herder van Schaapskudde De Belhamel of met een boswachter in een van de vele natuurgebieden. Geniet van de rust, ruimte en stilte op verborgen plekken. Spot bijzondere planten en dieren. En leer waarom natuurlijk en duurzaam landschapsbeheer zo belangrijk is.

#7 Historische stadswandeling in ‘s-Heerenberg

Als je de historische kasteelstad ’s-Heerenberg wilt ontdekken en kennis wilt maken met de rijke geschiedenis van de stad, dan is een stadswandeling een unieke belevenis. De middeleeuws geklede gidsen van het stadsmuseum nemen je graag mee terug in de tijd.

#8 Kajakken en kanoën op de Grolse Gracht in Groenlo

Lekker peddelen op de Grolse Gracht is niet alleen erg leuk, het geeft je ook een unieke kijk op de stad. In ongeveer een uur varen zie je de mooiste plekjes, van smalle doorgangen tot brede delen van de gracht. Je vaart onder diverse bruggen door en langs eeuwenoude vestingwerken.

#9 Ontdek de ijzerhistorie langs de Oude IJssel

Rijd per auto of fiets de tocht IJzerwerk, ontdekkingsreis langs de ijzerhistorie. De tocht vertelt het verhaal van de ijzerindustrie van Doesburg tot het Duitse Bocholt. Je komt door een afwisselend landschap met landbouwgronden, stadjes, dorpen, bossen, kastelen en ‘nijver in het groen’ ijzergieterijen.

#10 Wild Kiek’n in Winterswijk

Wist je dat Winterswijk de hoogste reeëndichtheid heeft van Nederland? Tijdens de Wild Kiek’n safari ga je, onder begeleiding van een wildbeheerder, met een klein gezelschap op pad in stille elektrische buggy’s. De gids vertelt je alles over zijn werkzaamheden en het wild van het Nationaal Landschap Winterswijk. Deze bijzondere excursie boek je bij het VVV Inspiratiepunt.

#11 Sfeervol shoppen in Zutphen

Hou je van winkelen, dan is Hanzestad Zutphen verrassend leuk! Niet alleen vanwege bekende winkelketens, maar juist omdat er zoveel unieke winkels en boetieks zijn, vaak gevestigd in prachtige monumentale panden. Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag.