's Heerenberg

, 7041 's-Heerenberg | Toon op kaart

Kasteelstad 's-Heerenberg

Wie een bezoek brengt aan het stadje 's-Heerenberg in Gelderland wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse kasteel, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestigingswal. 's Heerenberg staat bekend om het kasteel Huis Bergh. In het stadscentrum zie je de historische aspecten nog goed terugkomen. Wandel één van de routes rondom het kasteel en ontdek de fotogenieke plekjes van het stadje.

Bezienswaardigheden ’s-Heerenberg

In en rondom het historische stadscentrum van ’s-Heerenberg zijn tal van bezienswaardigheden en monumenten te bewonderen. Breng een bezoek aan kasteel Huis Bergh, Stadsmuseum Bergh of wandel door de Plantage, ook wel bekend als de ‘Oudste tuin van Nederland’. Bijzondere monumentale gebouwen zijn de St. Pancratiuskerk, de Boetselaersborg, het Neije Raethuys, Sint-Bonifatiusklooster (Gouden Handen) en het oude Muntgebouw.

De 'heks' van 's-Heerenberg

Mechteld ten Ham was een vrouw die in het begin van de 17e eeuw leefde in dit stadje. Ze werd bekend omdat ze op beschuldiging van hekserij werd veroordeeld en op de brandstapel verbrand. Stadsmuseum Bergh organiseert regelmatig stadswandelingen geheel in het teken van de ‘heks’ van ’s-Heerenberg.

Wandel en fietsroutes ’s-Heerenberg

Wandelend of fietsend kun je het beste de omgeving van ’s-Heerenberg en de gemeente Montferland verkennen. Bekijk hier de mooiste gemarkeerde routes in en rondom ’s-Heerenberg. Populaire routes zijn het Smokkelpad, de Montferlandse Toppenroute en het Staickheimerpad.

Vanuit kasteelstad ’s-Heerenberg heb je de keuze uit diverse wandelingen uit het wandelkeuzenetwerk Achterhoek. Het startpunt (SP38) herken je aan het rode informatiepaneel op parkeerplaats De Bleek in ’s-Heerenberg, gelegen op slechts 3 wandelminuten vanaf kasteel Huis Bergh. Dit is het startpunt van het Smokkelpad, Mengelenbergroute, de Montferlandse Toppenroute en het Noaberpad.

Toeristische Informatiepunt Montferland helpt je graag met het plannen van een bezoek aan ‘s-Heerenberg, gemeente Montferland en de Achterhoek. Kom langs bij de locatie aan de Markt 2. Met behulp van deze lokale experts beleef je een bezoek aan de regio optimaal.