8-er de Grens Noord

& Rekken
49.57 Km 02:45 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Met deze fietstocht ontdek je het uiterste noordoosten van de Achterhoek, het gebied dat tegen de grens met Twente en Duitsland ligt. Je komt door verschillende natuurgebieden, waaronder het Haaksbergerveen. Dit is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Ook heide- en bosgebied Witte Veen is zeer de moeite waard. Midden in het gebied staan nog altijd de oude grenspalen van Bentheimer zandsteen, uit de achttiende eeuw.

Rekken

Dit dorp in de gemeente Berkelland ligt op een steenworp afstand van de Duitse grens. De Berkel stroomt dwars door het dorp. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Piepermolen en de eeuwenoude boerderij Erve Gelink.

Rivier de Berkel

De rivier de Berkel ontspringt in Duitsland in Billerbeck. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. Laat je eens meevoeren over de Berkel met een van de berkelzompen.

Piepermolen

Deze beltmolen is gebouwd in 1796. De molen heeft vele eigenaren gehad en dankt zijn naam aan de laatste eigenaar, Pieper. Tegenwoordig is de molen eigendom van de Stichting Eibergse Molens. Op zaterdagmiddag kun je de molen bezichtigen.

Haarmühle

De Haarmühle is een watermolen aan de Alstätter Aa, die aan de Nederlandse kant verder stroomt als Buurserbeek (verderop Schipbeek). In 1188 stond hier al een Haremole. De huidige molen is gebouwd in 1619. Sinds begin twintigste eeuw wordt de Haarmühle gepacht door de familie Brüggemann.

Het Lankheterbos

In dit bosgebied van 400 hectare groot vind je een afwisseling van bos (oud naaldhout, deels op stuifzandgrond), heide, vennen en cultuurland. Er zijn ook talloze beekjes, wallen en poelen. Het gebied wordt aantrekkelijk gemaakt voor dassen, in de hoop dat die hier terugkeren.

Startpunten

TOP Rotering-Oldenkotte
Oldenkotseweg 11
Rekken

Deel deze route