8-er de Grens zuid

Groenlo, & Eibergen
42.46 Km 02:22 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Deze fietstocht leidt je door het afwisselende grensgebied met Duitsland en zelfs een stukje over de grens heen. Dit grensgebied kent een rijke historie. Zo kom je over de ‘Kloppendiek’. Via dit laantje bereikten de rooms-katholieken in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog de kerk in het Zwillbrocker Venn. Het rooms-katholieke geloof was toen verboden in de protestantse Nederlanden. ‘Kloppen’ in de naam verwijst naar het gebruik van destijds: door te kloppen op de deur waarschuwde men elkaar dat het tijd was om naar de mis te gaan. Ook aan natuurschoon en oude molens is langs deze route geen gebrek!

Rekken

Dit dorp in de gemeente Berkelland ligt op een steenworp afstand van de Duitse grens. De Berkel stroomt dwars door het dorp. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Piepermolen en de eeuwenoude boerderij Erve Gelink.

Eibergen

Het dorp Eibergen ligt aan de rivier de Berkel. De grootste bezienswaardigheid van het dorp is de Mallumse Molen. De molen met schutsluis en gerestaureerd Muldershuis herinnert aan de vroegere Berkelschipperij.

Groenlo

In Groenlo herinnert nog veel aan de roemrijke vestinggeschiedenis uit de zestiende en zeventiende eeuw. Op de stadswallen staat het kanon dat is achtergelaten door prins Frederik Hendrik. Ook het Stadsmuseum besteedt veel aandacht aan de Spaanse tijd.

Kruidenhof te Mallum

In deze tuin van 7500 m² groot vind je een moerasgebied, akkers met bloemen en inheemse landbouwgewassen, een rotstuin, perken met keukenkruiden, verfplanten en geneeskrachtige kruiden. Vanaf het pad dat om de tuin heen loopt heb je ook mooi zicht op de Berkel.

Piepermolen

Deze beltmolen is gebouwd in 1796. De molen heeft vele eigenaren gehad en dankt zijn naam aan de laatste eigenaar, Pieper. Tegenwoordig is de molen eigendom van de Stichting Eibergse Molens. Op zaterdagmiddag kun je de molen bezichtigen.

Startpunten

TOP Rotering-Oldenkotte
Oldenkotseweg 11
Rekken
TOP Haak en Hoek
Holterhoekseweg 6
Groenlo
TOP Mallumse Molen
Mallumse Molenweg 114
Eibergen
TOP Hof van Eckberge
Lintveldseweg 1a
Eibergen

Deel deze route