8-er de Grens zuid

Groenlo

Eibergen

19.40 Km 01:16 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Mallumse Molen

De Mallumsche Molen is een door water aangedreven koren- en pelmolen, gelegen aan de oude arm van de rivier de Berkel in de buurtschap Mallem bij Eibergen.

Kloppendiek Zwillbrock

Via dit laantje over de ‘kloppendiek’ bereikten in de tijd rond de Tachtigjarige Oorlog de rooms-katholieke gelovigen de kerk in het Zwillbrocker Venn. Het belijden van het Rooms-Katholieke geloof was tientallen jaren lang verboden in de protestantse Nederlanden. “Kloppen” in de naam verwijst naar het gebruik van destijds. Door te kloppen op de deur waarschuwde men elkaar dat het tijd was om naar de mis te gaan. Dat waarschuwen gebeurde vaak door alleenstaande oudere vrouwen, die ‘klopjes’ werden genoemd.

De Piepermolen

De Piepermolen staat in Rekken aan de doorgaande weg. Het is een Beltmolen van het Bovenkruiertype en gebouwd in 1796. Hij heeft vele eigenaren gehad. De laatste was Pieper, waaraan de molen zijn naam dankt, Zijn vader kwam uit Pruisen en werkte als werknemer, maar kocht in 1907 de molen. De molen is nu in handen van de Stichting  Eibergse Molens en geopend op zaterdagmiddag van 14.00 - 17.00 uur. Tegenover de Piepermolen treft u café Kerkemeijer uit 1890 aan. Hierbij is een oud winkeltje uit 1910 gevestigd. Vroeger een grutterswinkel, nu weer in oude stijl ingericht.

Lees meer
Natuur
Grensroute

Museum de Scheper

Hagen 24, 7151 CA
Eibergen, Nederland

TOP Mallumse Molen

Mallumse Molenweg 114, 7152 AV
Eibergen, Nederland

TOP Rotering-Oldenkotte

Oldenkotseweg 11, 7157 BV
Rekken, Nederland

TOP Haak en Hoek

Holterhoekseweg 6, 7142 HZ
Groenlo, Nederland
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route