TOP Rotering-Oldenkotte

Oldenkotseweg 11, 7157 BV Rekken | Toon op kaart

Grenzenloos recreëren.

Rekken

Vlakbij de Duitse grens, ligt het sfeervolle kerkdorp Rekken. Het dorp wordt doormidden gesneden door de rivier de Berkel, die vanuit Billerbeck in Duitsland met heel veel kronkels en grote kracht bij Rekken/Oldenkotte ons land binnen komt stromen. Vlak voor Rekken komt de rivier als het ware tot rust en laat in een breder gedeelte ‘De Zandvang’ zijn meegesleepte zand en gruis vallen. Hier staan een picknicktafel en informatiebord. De omgeving van Rekken is afwisselend; er zijn hier weiden, bossen, oude venen, veenplassen en riviertjes.

Piepermolen en museum “De sfeer van Weleer”

Nabij Rekken staan de ‘De Piepermolen’ en museum ‘De sfeer van Weleer’. De Piepermolen is een sierlijke bovenkruier van het flessenhalstype uit 1796. Er wordt nog regelmatig koren gemalen en elke zaterdagmiddag kunt u dat maalproces bekijken (van 14.00 tot 17.00 uur). In het museum ‘De sfeer van weleer’ bent u in een oogwenk terug in grootmoeders tijd, maar kunt u ook het stadse chique zien met voorwerpen uit de Jugendstil of Art Nouveau.

Grensgebied Vreden-Zwillbrock

Een eldorado voor natuurliefhebbers. Kenmerkend voor dit Duits-Nederlandse grensgebied rondom Vreden zijn de uitgestrekte bossen, het veen en beschermde natuurgebieden. In het Zwillbrocker Venn, bijvoorbeeld, bevindt zich tegenwoordig één van de grootste kolonies van kokmeeuwen in Europa. Zelfs flamingo’s voelen zich hier thuis. Voor cultuurliefhebbers is er de barokkerk in Zwillbrock.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 48 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes

Autoroute