De Stegge wandeling

& Lievelde
7.15 Km 01:26 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Deze mooie wandelroute van 7 kilometer start bij TOP Erve Kots. Het centrum van Lievelde laat je links liggen. In plaats daarvan wandel je onder andere door natuurgebied Koolmansdijk. In dit drassige gebied bloeien bijzondere bloemen, zoals duizendguldenkruid, campanula en grote ratelaar. Er loopt een wandelpad dwars door de velden. Ook loop je over stukken kerkenpaden. Laarzen zijn geen overbodige luxe! Volg de blauwe voetstapjes.

1. Erve Kots Herberg en Museum

Eeuwenlang stond hier een boerenherberg die onderdak bood aan vele reizigers. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was dit het belangrijkste punt van de insluitingslinie van het Staatse leger. Het was de plek waar Prins Frederik Hendrik verbleef. Nu is er een openluchtmuseum en pannenkoekboerderij gevestigd.

2. Brouwhoes Bier Experience

Op een interactieve en educatieve manier kom je meer te weten over bierbrouwen. Na afloop van de Experience kun je de bieren natuurlijk proeven aan de bar. Maar op deze historische plek draait niet alles om bier, je ontdekt ook meer over de gebeurtenissen tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

3. Kaasboerderij Weenink

Op deze kaasboerderij worden op ambachtelijke manier boerenkazen gemaakt. In de bijbehorende landwinkel koop je niet alleen de eigen kaas, maar ook andere streekproducten. Er is een groot terras en er zijn speeltoestellen voor de kinderen. Daarnaast kun je meedoen aan verschillende activiteiten, zoals boerengolf, een workshop kaasmaken of handboogschieten.

4. Lievelde

Uit archeologische vondsten blijkt dat de omgeving van Lievelde al in de zevende eeuw werd bewoond. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had het leger van Prins Frederik Hendrik hier zijn hoofdkwartier. Vandaag de dag is Lievelde een gezellig kerkdorp.

Startpunten

TOP Erve Kots
Eimersweg 4
Lievelde
SP29 Old Ikink
De Stegge 19
Lievelde
SP53 Residence Lichtenvoorde
Boschlaan 26
Lichtenvoorde

Deel deze route