TOP Erve Kots

Eimersweg 4, 7137 HG Lievelde | Toon op kaart

Boerengeschiedenis.

Kerkenpaden

In het Lichtenvoordse kerkdorp Zieuwent is een netwerk van 10 kilometer kerkenpaden hersteld. Wandel- en fietspaden van boerderijen in het buitengebied naar de kerk in het centrum van het dorp zijn opgeknapt of opnieuw aangelegd. Langs de paden zijn kikkerpoelen aangelegd en de route is verfraaid met bruggetjes en kunstwerken. Ook in de kerkdorpen Harreveld en Mariënvelde zijn diverse kerkepaden aangelegd.

Openluchtmuseum en herberg Erve Kots

De herberg is gevestigd in een Saksische boerderij uit de 17e eeuw. Tot 1936 werd de boerderij bewoond door de familie Kots. Na het overlijden van de laatste bewoner, Hendrik Kots, heeft de erfgenaam het museum gesticht. Het openluchtmuseum laat zien hoe de Achterhoekse boer eeuwenlang leefde, woonde en werkte. Een wandeling door het museum neemt u mee langs en door het “los hoes”, bakhoes, kolenbrandershut, oudheidkamer, de rosoliemolen en de herberg. In het poortgebouw bevindt zich een brouwlokaal waar op ambachtelijke wijze het Bokse Bier, het Frederik Hendrik-bier en het Stadsch Schemer-bier wordt gebrouwen. In het Logement kunt u heerlijk tot rust komen in één van de eigentijdse hotelkamers. Bij restaurant Hoofdkwartier van de Prins geniet u van pure specialiteiten uit de houtskooloven, bereid met Achterhoekse streekproducten.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 30 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes

Autoroute