Door bos en pure natuur

Ruurlo

Zelhem

Veldhoek

Mariënvelde

55.97 Km 03:07 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Met deze afwisselende fietsroute ontdek je de uitgestrekte bossen en andere prachtige natuurgebieden
tussen Zelhem en Ruurlo. Ooit was dit een nat gebied met hoogvenen en uitgestrekte heidevelden, nu is het een rustig en aantrekkelijk gebied om te fietsen. Je komt onder andere langs kasteel Ruurlo, een van de mooiste kastelen van Gelderland. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

1 Zelhem

In Zelhem kun je niet om Smoks Hanne heen, het beroemdste kruidenvrouwtje van de Achterhoek. Ze vloog achterstevoren op haar bezemsteel en droeg veel te grote klompen. In het dorp zie je haar op vele plekken terug.

2 De Zeven Heuveltjes

Het gedeelte van het Windmolenveld aan de Zelhemseweg is bekend onder de naam ‘De Zeven Heuveltjes’. De dennenbossen (met hout voor de mijnbouw) waren vroeger particulier bezit, nu worden ze beheerd door Staatsbosbeheer.

3 Kasteel Ruurlo

Dit kasteel is vanaf de vijftiende eeuw in handen van de adellijke familie Van Heeckeren geweest. Begin jaren tachtig werd de televisieserie ‘De Zevensprong’ hier opgenomen. Sinds 2017 is Museum MORE er gevestigd.

4 Veengoot

De Veengoot is gegraven voor de afwatering van de sloten in het veengebied Wolfersveen. Tot het begin van de vorige eeuw was dit gebied zeer moerassig en onbegaanbaar.

5 De Halse Rug

Deze langgerekte dekzandrug tussen Aalten en Zelhem is ontstaan in de laatste ijstijd. Het bosgebied doorsneed de hoogvenen en de uitgestrekte heidevelden in de Achterhoek. Nog steeds staan hier vele dennenbomen.

6 Mariënvelde

Mariënvelde is een van de kleinste kerkdorpen in de gemeente Oost Gelre, met ongeveer 850 inwoners. Bij het ontstaan kreeg het dorp de naam ‘Achter-Zieuwent’.
 

Lees meer

TOP Zelhem

Stationsplein

TOP De Heikamp

Hengeloseweg 2
03
02
01
72
67
68
66
71
70
69
74
22
23
47
25
08
09
07
10
06
04
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route