Fotoroute Doesburg

1.70 Km 00:25 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Fotoroute Doesburg - Dertien fotogenieke plekken In Hanzestad Doesburg

Volg de route en ontdek de meest fotogenieke plekken van Hanzestad Doesburg. Ga op ontdekkingstocht, bekijk de vele bezienswaardigheden en maak hier prachtige foto’s. Deel jouw foto's op sociale media onder de volgende hashtags: #fotoroutedoesburg & #bezoekdoesburg.

Routekaartje Fotoroute Doesburg

Een routekaartje van deze fotoroute is voor €0,50 verkrijgbaar bij VVV Doesburg.

Start- en eindlocatie fotoroute

Parkeren kan gratis aan De Bleek. Er is een oplaadpunt aanwezig voor elektrische- of plug-in hybride personenauto’s. Vergeet voor je de wandeling start niet ook even de street art van de Doesburgse kunstenares Rosalie de Graaf te bewonderen op het elektriciteitshuisje.  

Onderweg kom je langs

Koepoortstraat
De entreestraat van de historische binnenstad met imposante huizen en sierlijke (trap)gevels. Hier maak je direct kennis met het middeleeuwse stratenpatroon van Hanzestad Doesburg dat nog altijd goed zichtbaar is.

Vischmarkt
Een sfeervol pleintje met opvallend gekleurde gevels, een bronzen maquette van de binnenstad én het stadhuis van Doesburg. Van het tegenwoordige stadhuiscomplex is het hoge gedeelte, gelegen op de hoek van de Koepoort- en Roggestraat, het oorspronkelijke schepenhuis. Waarschijnlijk dateert het uit de 15e, mogelijk reeds uit de 14e eeuw. In 1633 werd het aangrenzende stadswijnhuis, ‘Oud Gelre’ geheten (dit ter onderscheiding van het stadsbierhuis ‘Nieuw Gelre’), bij het schepenhuis aangetrokken en kwam er een nieuwe ingangspartij. In het stadswijnhuis onthaalde de magistraat zijn gasten, van vreemde bode tot landsheer, op een of meer kannen wijn.

Roggestraat
Een schilderachtig straatje met gezellige terrasjes en charmante etalages.

Veerpoortstraat
Deze straat vol monumentale panden biedt prachtig zicht op de toren van de Grote of Martinikerk, ook het Van Brakelhofje is zeer de moeite waard.

Markt
Het marktplein naast de Grote of Martinikerk, met een beeldig doorkijkje naar de Veerpoortstraat. Aan de rand van het plein staat het beeld ‘Oma met kleinkind’ van Theo Renirie.

Kosterstraat
Een knusse straat vol met charmante monumentale huizen.

Het Arsenaal
Voormalig klooster Het Arsenaal ademt de Middeleeuwen. Tegenwoordig is het een bruisende ontmoetingsplek met in de kloostertuin een gezellig terras. In de kapel van het Arsenaal is VVV Doesburg gevestigd. 

Doesburgsche Mosterd- en azijnfabriek
In de Boekholtstraat vind je het van ouds alom bekend Mosterdmuseum. In 1974 is de oude mosterdmakerij in Doesburg uitgebreid tot werkend museum en klein ambachtelijk productiebedrijf. De oude molens en bijbehorende apparatuur van diverse verdwenen Nederlandse mosterdfabriekjes zijn hier te bezichtigen. Ook is te zien en leren hoe de ouderwetse pure boerenmosterd vandaag de dag nog wordt gemaakt en hoe de potjes handmatig gevuld worden. Tevens kun je in het mosterdmuseum een unieke collectie van honderden mosterdpotjes bekijken. 

Bergstraat
Een straat vol lieflijke kleurrijke huisjes op rij.

Paardenmarkt
Bezoek de Kruidentuin aan de Paardenmarkt pal naast het mooie eeuwenoude “Fraterhuis”. Aan de andere zijde van de straat de Gasthuiskerk een sfeervol hofje met witgepleisterde huisjes.

Gasthuisstraat
In deze straat tref je het Lalique Museum. Hier gaat een wondere wereld aan glaswerk voor je open. Het museum is gewijd aan de glas- en juwelenkunstenaar René Lalique.

De Waag
Dit is misschien wel de meest gefotografeerde plek van de Hanzestad Doesburg; de iconische trapgevel van de Waag. Ooit ontstaan als combinatie van waaggebouw en stadsbierhuys. Tegenwoordig ook wel bekend als de oudste horecagelegenheid van Nederland.

Lees meer
Cultuur

De Bleek Doesburg

Koepoortwal 19
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route