Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Al fietsend, voert deze route je langs historische plekken van adel en rijkdom. Langs prachtige oeroude bomenlanen en stijlvolle huizen, kastelen en heiligenbeelden laat deze route je kennis maken met de macht en pracht van toen, die tot op de dag van vandaag nog altijd indruk maakt.
Ga vanaf museum MORE Kasteel Ruurlo linksaf de Vordenseweg op en volg de bordjes naar knooppunt 68.
Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
Als je voor de poorten van Huize Onstein van de fiets stapt en je kijkt langs de lange oprijlaan naar het huis, voel je bijna de magie van het rijke verleden. Het Onstein werd in 1494 voor het eerst vermeld als boerderij, maar het huis dateert van 1613. In 1711 werd het verbouwd tot zijn huidige vorm in opdracht van Jan Evert ten Broeck. Aan de voor- en achterzijde van het omgrachte landhuis lag een symmetrische siertuin uit circa 1710-11, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan de hofarchitect Daniël Marot. Omstreeks 1800 is de gracht rond het huis verbreed en zijn de lanen aan de zuidoostzijde van het huis doorgetrokken tot de huidige lengte. Op het landgoed werden omstreeks 1875 een koetshuis, dienstwoning en paardenstal gebouwd. Het huis en de omgeving zijn in privébezit en niet toegankelijk voor publiek.
Aangekomen bij de H.-Antonius-van-Paduakerk, ben je ook gelijk op de juiste locatie voor het museum. De kerk heeft namelijk in 2000 een toepasselijke herbestemming gekregen als Heiligenbeeldenmuseum. De kerk is ontworpen in 1855, gebouwd vanaf 1856. Het is de oudst bewaard gebleven kerk van architect P.J.H. Cuypers, bekend geworden door de bouw van meer dan zestig kerken, maar ook door de bouw van onder andere het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam.
Eerst kom je door het landgoed en dan als verrassing na de 700 meter lange oprijlaan, kom je aan bij het huis bewoond door de Baron van Dorth tot Medler. De familie heeft het landgoed al drie eeuwen in bezit. Het kasteel is verbonden met een religieuze geschiedenis. Zie je de ruimte boven de hoofdingang? Daar bevindt zich een kleine kapel (een schuilkerk genoemd) waar men kerkdiensten hield in de tijd dat het katholieke geloof niet openlijk uitgedragen mocht worden.
Soms schieten woorden tekort en kun je het best je ogen de kost geven. Welkom bij Landgoed De Wiersse waar uitstekend onderhouden tuinen in ieder seizoen een lust voor het oog zijn. Rond de prachtige tuinen ligt 32 hectare landschapspark. Het landgoed wordt sinds 1678 bewoond en beheerd door de familie. Rondom het – grotendeels uit 1720 stammende – landhuis, laten de rozentuin, de moestuin en de verdiepte ‘lage tuin’ met zijn borders en pergola een steeds wisselende combinatie van bloei en blad zien. Eigenlijk waan je je in een levend schilderij dat door de jaren heen alleen maar mooier wordt.
Hier aangekomen ben je op het eindpunt van de fietstocht en kun je nog even nagenieten van de bijzondere route.