Kasteelwandeling

& Ruurlo
5.40 Km 01:05 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Ervaar de schoonheid van het buitengebied van Ruurlo tijdens deze Kasteelwandeling

Bossen, karakteristieke boerderijen, kleine paden, het coulisselandschap, het Doolhof en Kasteel Ruurlo vormen de perfecte ingrediënten voor deze afwisselende wandeling. Let op: tijdens de route steek je 2 keer een drukke weg (Zelhemseweg) over! Volg de groene voetstapjes.

Doolhof Ruurlo

Het grootste heggendoolhof van Nederland. Freule Sophie van Heeckeren van Kasteel Ruurlo liet in 1890 deze dwaaltuin aanleggen. En nog steeds is dit doolhof de plek om te dolen en te dwalen.

Boswachterij

De bossen van dit deel van Ruurlo behoorden tot het landgoed van Kasteel Ruurlo. Tegenwoordig ligt het beheer bij de boswachterij. De bossen bestaan uit loof- en naaldbomen. Door de smalle (zand)paden waan je je middenin de natuur.

Boerderijen met rood-groen-witte luiken

Tijdens de wandeling kom je langs boerderijen met rood-groen-witte luiken. Veel van deze boerderijen waren vroeger van het landgoed van Kasteel Ruurlo. Vroeger werden de luiken gebruikt om de boerderij in de zomer koel en in de winter de warm te houden.

Museum MORE Kasteel Ruurlo en landschapspark

Dit kasteel is vanaf de vijftiende eeuw in handen van de adellijke familie Van Heeckeren geweest. Sinds 2017 is Museum MORE er gevestigd. Het parkachtige, ruim opgezette landgoed is vrij toegankelijk. De monumentale bomen, de gracht (met huwelijksbootje), verschillende bruggen en het Kasteel zelf met haar verschillende bouwstijlen weten je bij elke bocht die je neemt weer te verrassen.

Baakse Beek

Onderweg steek je een aantal keer de Baakse Beek over. Ook het water in de grachten van Kasteel Ruurlo is het water van dit riviertje. De Baakse Beek heeft zijn oorsprong in Lievelde en stroomt via landgoederen rond Vorden en Ruurlo naar de IJssel. Provincie en waterschappen zetten zich in om meer ruimte te maken voor natuur rondom de beek en beter in te spreken op klimaatverandering.

Startpunten

TOP De Heikamp
Hengeloseweg 2
Ruurlo

Deel deze route