Kastelenroute Barchem

Ruurlo

Barchem

Medler

Download GPX-bestand
21.26 Km 04:15 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Deze Kastelenroute (KSR), gemarkeerd met wit/bruine bordjes met daarop ‘Barchem - Kastelen’, is in twee tegengestelde richtingen te lopen, waarvan hier één richting beschreven is.

De landelijke route gaat vanuit wandeldorp Barchem langs de kasteel-landgoederen De Wiersse, ‘t Medler en De Wildenborch, met mooie kleine paadjes en onverharde weggetjes door een afwisselend landschap. Liefhebbers van kastelen en cultuur worden goed bediend met deze wandeling.

Na Barchem te hebben verlaten komen we na een ruime kilometer wandelen bij een bankje dat uitnodigt om even te rusten, want ver is nog te gaan. Een stukje verderop (bij keuzepunt E32) staan we voor de lastige keuze om de route rechtdoor (rechtsom) of rechtsaf (linksom) te vervolgen - dus om de half verharde Flierdijk te volgen of het natuurgebied ’t Hagenbeek te betreden. Rechtdoor gaat de route verder door het typische Achterhoekse coulisselandschap. Hoewel … de draaihekjes doen hier bijna Zuid-Limburgs aan! 

Huize De Wiersse

Via een landelijk klinkerweggetje lopen we langs Huize De Wiersse. De historie van De Wiersse gaat terug tot in de 13e eeuw. Het huidige landhuis is nieuwer, en stamt uit 1678. Het landgoed heeft liefst 16 hectare aan historische tuinen die regelmatig opengesteld worden. Er omheen is een landschapspark van 32 hectare met mooie lanen en weggetjes.

De wandeling gaat verder door de buurtschap Brandenborch, rijk aan boerderijen, waarna we het plaatsje ’t Medler doorkruisen, op weg naar het kasteel-landgoed met dezelfde naam. 

Huize ‘t Medler

We wandelen het landgoed van Huize ’t Medler op via de oprijlaan, en terwijl we het landhuis in de verte zien slaan we af naar links, de idyllische Ganzensteeg in. Verder op de route hebben we wederom zicht op het huidige Huize ’t Medler, dat dateert uit 1800. De historie van het landgoed, gekenmerkt door mooie lanen en weggetjes, gaat terug tot de 15e eeuw.

De route vervolgt over de Baakse Beek en via de Kapelweg langs de Kapel van de Wildenborch, en door de bosachtige tuin met zicht op het kasteel zelf.

Kasteel De Wildenborch

Dit kasteel, met zijn kenmerkende ronde toren en zijvleugels, staat op een landgoed - tegenwoordig zo’n 38 hectare groot - met parkbos en in Engelse stijl aangelegde tuinen met grote waterpartijen. Onlosmakelijk verbonden met A.C.W. Staring - dichter, bestuurder, landbouwkundige - ach, wat was de ‘Bekende Achterhoeker’ Staring eigenlijk niet? Starings ouders kochten dit landgoed in 1780 aan, waarvan hij negen jaar later het beheer op zich nam.

Via de zandweg Polsteeg en het Grösdiekske treden we plotseling via de achterkant het natte natuurgebied Hagenbeek binnen. Bij het verlaten van het Hagenbeek bekruipt ons het gevoel: hier zijn we eerder geweest! En dat klopt, want via het eerder tegengekomen ‘lastige’ keuzepunt E32 voert de route terug naar wandeldorp Barchem (SP21).

Lees meer

SP21 Barchem Wandeldorp

Borculoseweg 3

SP70 De Wildenborch

Kapelweg
W52
E22
W23
E51
W24
E90
E44
N71
W93
E21
E28
E33
E32
M72
E20
M72
E32
E30
E48
E12
SP70
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route