Midden-Nederlandroute

Vorden, & Bronkhorst
57.50 Km 03:50 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Deze Langeafstand Fietsroute laat een staalkaart van Nederlandse landschappen zien. Vanuit het oosten gezien fiets je eerst een stukje door Twente. Dan volg je een traject waar je de Achterhoek op zijn mooist ziet: een mengeling van bos - soms hele bossen en soms snippertjes bos - en cultuurland. Rond kastelendorp Vorden komen daarbij nog de kastelen en de omringende statige eiken- en beukenlanen. Bij Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, steek je de IJssel over. Je fietst dan   over de prachtige landgoederenstrook op de overgang tussen de Veluwe en de IJssel. De volledige route vind je op nederlandfietsland.nl

Bronkhorst

Met 170 inwoners is Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland. Bijna het hele stadje bestaat uit monumenten. Het Hooge Huys, ook wel Ophemert genoemd, torent erbovenuit. Veel huizen zijn ingericht als winkel, galerie, museum of horecagelegenheid.

Wichmond

De dorpen Wichmond en Vierakker zijn in de loop der tijd met elkaar vergroeid geraakt. Op het landgoed Suideras in Vierakker staat de St. Willibrorduskerk. Deze kerk wordt niet alleen geroemd om de schitterende ligging, maar ook om het interieur.

Vorden

Op het plein voor de kerk in Vorden zie je dichter A.C.W. Staring (1767-1840) zitten met een dichtbundel in zijn hand. Van 1791 tot zijn overlijden woonde hij op het Vordense landgoed De Wildenborch.

Borculo

Midden in het centrum van Borculo ligt de oude watermolen, gebouwd in 1552 aan de rivier de Berkel. Borculo is ook de thuishaven van Berkelzomp de Jappe, een nagebouwde schuit die vroeger goederen vervoerde.

Neede

In het begin van de twintigste eeuw stond Neede in het hele land bekend om de vruchtenjam die er werd gemaakt. De fabriek bestaat niet meer, maar ter herinnering aan dit verleden wordt in Neede nog elk jaar de Nationale Jammarkt gehouden.