Nationaal landschap de Graafschap - Zuidelijke lus

Almen, Vorden, Lochem, & Bronkhorst
60.76 Km 03:23 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Nergens in Nederland vindt u zoveel burchten, monumentale boerderijen, buitenplaatsen en kastelen als in Nationaal landschap de Graafschap. De natuur van De Graafschap bestaat voornamelijk uit beken, dekzandruggen en bossen. Het is een echt wildgebied met konijnen, hazen, eenden, herten, fazanten en everzwijnen.

Tijdens een bezoek aan De Graafschap kunt u op meerdere manieren in aanraking komen met zowel de natuur als de cultureel-historische monumenten. bijvoorbeeld Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland. Maar ook door een wandeltocht te maken over het Pieterpad of de populaire achtkastelenroute.

Vooral in de herfst, wanneer de bladeren rood, geel en oranje kleuren, trekken veel mensen richting het oosten voor een herfstwandeling door De Graafschap. Het gebied heeft een topreputatie als het aankomt op wildschotels.

"Een prachtige fietsroute, aan de hand van knooppunten, door Nationaal Landschap De Graafschap. De route is te verdelen in twee lussen. Kies je voor het rondje door kastelendorp Vorden of ga je liever door Hanzestad Zutphen. Beide kan natuurlijk ook. Je fietst uiteindelijk (bij beide opties) naar het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst.

Deze fietsroute is te koop bij VVV Lochem.

Lochem

Als je Lochem binnenkomt, vallen twee dingen op: de spontane begroetingen van de ‘locals’ en de prachtige historische straatnamen als ’t Ei, de Bierstraat of de Brouwhuissteeg. De stadsrechten dateren al sinds 1233 maar nog steeds heerst er de gemoedelijke sfeer van een dorp. 

Grote Veld

Het Grote Veld was vroeger een uitgestrekt heide- en bosgebied met vennetjes. Vandaag de dag liggen er her en der nog veldjes met dop- en struikheide. Dit gebied wordt afgewisseld met weilanden en vormt zo het kenmerkende coulisselandschap.

Vorden

Dit gezellige dorp is vooral bekend vanwege het feit dat het acht kastelen telt, waarmee het een van de meest kastelen-rijke dorpen van Nederland is. Kastelendorp is dan ook een zeer passende bijnaam. Kasteel Vorden staat aan de rand van het dorp, de andere zeven staan er in een kring omheen.

Bronkhorst

Bronkhorst is de kleinste stad van Nederland met slechts ca. 100 inwoners. Met zijn oude boerderijhuisjes, smalle keistraatjes en enkele bezienswaardigheden, is Bronkhorst zeker een bezoekje waard. 

Uiterwaarden

De uiterwaarden zijn buitendijkse gebieden langs de rivier de IJssel. Het zijn merendeels beschermde natuurgebieden. Het is een belangrijk broedgebied voor bijvoorbeeld de aalscholver en ijsvogel. Voor de wilde zwaan, kolgans, kievit en de grutto zijn de uiterwaarden langs de IJssel een van de belangrijkste gebieden in Nederland.

Almen

Klein maar fijn, dat is Almen. Midden in het groen, aan het riviertje de Berkel vind je dit leuke dorp.
Eigenlijk zou iedereen hier minimaal een keer geweest moeten zijn, want de charme van Almen kun je niet uitleggen, die moet je beleven! En wanneer je in Almen bent, breng dan een bezoek aan Museum STAAL.

Lochemse Berg

Tussen Barchem en Lochem ligt de Lochemse Berg (hoogste punt 49 meter). Een prachtige plek om even de benen te strekken met mooie uitzichtpunten. Midden op de berg staat de Belvédère, vroeger was dit een uitkijktoren maar inmiddels zijn de bomen hoger dan de toren."

Startpunten

TOP Bon Aparte
Lochemseweg 37
Barchem
TOP Vorden
De Bleek
Vorden
TOP Bosrijk Ruighenrode
Vordenseweg 6
Lochem
VVV Inspiratiepunt Lochem
Markt 2
Lochem

Deel deze route