Rondje Aalten

Bredevoort

Aalten

Download GPX-bestand
41.00 Km 02:44 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De Aaltenroute voert via verschillende buurtschappen letterlijk rond Aalten. Het gebied is rijkelijk bedeeld met natuurschoon, het coulisselandschap biedt afwisseling.

Startpunt Herbergh d'Olde Marckt

Fiets de Markt af in zuidelijke richting naar de kerk. Ga de Kerkstraat in en volg dan de bordjes naar knooppunt 47.

Aalten 

Aalten is gebouwd op een aantal heuvels en dat komt niet veel voor in Nederland. Het marktplein met het stadhuis, de Aaltense Musea en de kerk zijn een beschermd dorpsgezicht.

Havezathe 't Walfort

Havezathe ‘t Walfort ligt aan de Slinge. Grenspalen van rode Bentheimer zandsteen bakenen het bijbehorende jachtge­bied af. In de Middeleeuwen was hier een veemgericht; een geheime rechtbank, die geheel buiten de openbare macht om, vonnissen uitsprak en uitvoerde. Niet van binnen te bezichtigen. Het huidige Walfort is in het bezit van de Gemeente Aalten.

Ringskampsbulten

Iets verderop aan de route, in de buurtschap Haart liggen de Ringkampsbulten, een klein, voor het merendeel uit laag hout bestaand bos in een enigszins heuvelachtig terrein.

Smokkelen

Het oostelijke deel van de Achterhoek vormt de landsgrens met Duitsland. Eventjes over en weer kon niet zomaar, want de douane controleerde streng. Je kon veel geld verdienen met het smokkelen van spullen van de ene kant naar de andere kant. Hierdoor ontstonden tal van smokkelpaadjes. Er werd van alles over en weer gesmokkeld. Van boter tot melk en van siga­retten tot sterke drank. Soms hele kuddes varkens of koeien. Helaas is er vandaag de dag niet veel meer zichtbaar van het smokkelverleden. Douanekantoren zijn verbouwd tot woon­huizen. Hekwerken en prikkeldraad zijn verwijderd.​

Verschillende landschappen

Ondanks het verdwijnen van de grenzen is het verschil van landschap­pen in beide landen enorm en direct al te zien zodra de grens wordt overgestoken. De Achterhoek kenmerkt zich door kleine bossen, houtwallen en essen (hooggelegen akkerlanden). Het Duitse achterland is juist erg vlak en uitgestrekt. Steek een van de groene grensovergangen over en je ziet direct de verschillen in architectuur!

IJzerlo

IJzerlo is een buurtschap: een groepje boerderijen bij elkaar, waarvan de bewoners vanuit een eeuwenoude traditie voor elkaar zorgen in goede en slechte tijden. Sinds de komst van de auto en telefoon is de functie van een buurtschap meer naar de achtergrond verdwenen. Maar in de buurtschappen zeggen de mensen nog altijd niet voor niets “Beter een goede buur dan een verre vriend”.

Theetuin Rensink

Theetuin Rensink is 1600 m2 groot en heeft verschillende tuinkamers, oa. een bostuin met 270 verschillende soorten hosta’s.

Het Aaltense Goor

Natuurgebied Het Aaltense Goor is een veenontginnings­landschap. In het begin van de 20e eeuw is het veen afgegra­ven en het gebied ontgonnen. Er is geen bebouwing, enkele boerderijen langs de randen uitgezonderd. In het Aaltense Goor staat het eerste particuliere windmolenpark in het binnenland van Nederland ’Hagenwind’.

Wijngoed de Hennepe

De wijngaard van Wijngoed de Hennepe ligt op eeuwenou­de esgronden. Enkele druivenrassen zijn Metzling, Rondo en Regent.

Bredevoort

De Heerlyckheid Bredevoort ontdek je het best wandelend of per fiets door de smalle straatjes van het beschermde gezicht van dit kleine Achterhoekse vestingstadje. Het middeleeuwse centrum heeft liefhebbers van boeken, kunst, geschiedenis, ambacht en muziek veel te bieden. Een wandeling door het unieke vestingpark brengt je helemaal tot rust.

Naast de rijke cultuurhistorie kunnen bezoekers ook hun hart ophalen bij de vele fiets- en wandelmogelijkheden in het prachtige buitengebied. Zo ligt een deel ervan in het Nationaal Landschap Winterswijk. Het alom geprezen coulisselandschap wacht erop ontdekt te worden!

Lees meer
Natuur
Gemarkeerd

Cafe Restaurant Stegers

Markt 2, 7121 CS
Aalten, Nederland
46
47
25
72
61
27
60
59
43
65
44
45
47

Deel deze route